Smenjen načelnik saobraćajne policije u Nišu

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin održao je sastanak sa načelnikom i rukovodiocima Policijske uprave u Nišu na kome su, kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), „analizirane i predočene sve mere i aktivnosti koje je policija preduzela povodom saobraćajne nesreće u kojoj su 4. januara ove godine dva pešaka poginula na trotoaru kada je na njih naleteo automobil„. Na sastanku je doneta odluka o smeni načelnika saobraćajne policije Policijske uprave u Nišu.

Kako se navodi, sastanku su prisustvovali i direktor policije Vladimir Rebić i načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov.

Odlučeno je da se pojača kontrola saobraćaja u gradu, kao i prisustvo saobraćajne policije na ulicama grada uz pomoć policijskih službenika iz drugih policijskih uprava.

Policijska uprava u Nišu će se obratiti rukovodstvu Grada Niša sa konkretnim predlozima kako bi se poboljšala saobraćajna infrastruktura u gradu, navodi se u saopštenju MUP-a.

N1 je juče tražila od Policijske uprave u Nišu obaveštenje o dolasku ministra Vulina i zahtevala da prisustvuje tom sastanku, ali odgovora nije bilo.

Nišlije su u subotu masovno protestovale tražeći ostavku načelnika Policijske uprave. Proteste su pokrenule saobraćajne nesreće u kojima su ginuli pešaci, od kojih je poslednja bila 4. januara, kada su poginuli dečak od 12 godina i 48-godišnji muškarac.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski se tek danas zvanično oglasila po pitanju nezadovoljstva bezbednosnom situacijom na ulicama. Ona je uputila pismo niškoj Policijskoj upravi u kom je zatražila da se gradu što pre dostavi pregled potreba Saobraćajne policije u oblasti bezbednosti saobraćaja.

Sindikat Sloga: Smena nevešta amortizacija građanskog nezadovoljstva

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ ocenili su da je smena šefa saobraćajne policije u Nišu samo nevešta amortizacija građanskog nezadovoljstva usled straha od novih okupljanja građana.

Taj sindikat je u saopštenju naveo da je smena načelnika saobraćajne policije u Nišu nedovoljna, jer je on samo najslabija karika u lancu objektivne odgovornosti, a da je neophodna i smena načelnika Policijske uprave Slaviše Virijevića, u čijoj je nadležnosti saobraćajna policija.

Posebno što se danima nakon tragedije niko nije oglašavao, sve do dolaska velikog broja građana pred policijsku stanicu gde su zatražili da im se načelnik obrati lično, što je i uradio, ali krajnje drsko i neprofesionalno… Ovim je samo dodatno podgrejana sumnja da je vozač ‘audija smrti’ ipak u nečijoj zaštiti, posebno što su jutro nakon nesreće tu policijsku upravu posetili ministar i direktor policije, koji su takođe imali priliku da se oglase javnosti povodom tragičnog slučaja, što nisu, već su nakon toga saopštenja MUP-a obrazložili da je njihova poseta unapred bila dogovorena, navodi se u saopštenju.