NA AGRONOMSKOM FAKULTETU OTVORENA LABORATORIJA ZA SENZORSKU OCENU HRANE

Čačak – Laboratorija za senzorsko ocenjivanje kvaliteta hrane formirana je zahvaljujući saradnji eminentnih stručnjaka iz ove oblasti sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Agronomskog fakulteta u Čačku. Savremenu metodu određivanja kvaliteta hrane razvio je i  pre tri godine stavio u pogon profesor Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda, Igor Tomašević. Predstavio je na Svetskom kongresu tehnologije mesa u Nemačkoj, Nemci je otkupili, a tamošnji Institut za prehrambenu tehnologiju, među prvima je prepoznao značaj ove metode u prehrambenoj industriji.

Prodekan za nastavu Agronomskog fakulteta, profesor Vladimir Kurčubić kaže da se ranija strategija „od njive do trpeze“ danas menja u strategiju „od trpeze do njive“.

Vladimir Kurčubić, prodekan za nastavu Agronomskog fakulteta u Čačku
„Laboratorija za senzorsku ocenu kvaliteta hrane podrazumeva dve aktivnosti: jedna je subjektivni pristup, odnosno ocenu kvaliteta hrane našim čulima i to radimo u ovih pet bokseva za ocenjivače koji su snabdeveni tačno određenim standardnim svetlom, određene jačine da bi se najbolje moguće ocenila boja proizvoda našim čulima. Ova laboratorija je jedna od 17 na Agronomskom fakultetu u Čačku i jedna od retkih u Srbiji. Mi smo ovu laboratoriju i kreirali u dogovoru sa našim kolegama sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, Igorom Tomaševićem i Slavišom Stajićem koji su na tehnologiji mesa i proizvoda  od mesa i mleka. Prednost elektronskog softvera za ocenu hrane je što on obrađuje sve rezultate nakon analize hrane. Drugi deo je instrumentalni, tj. objektivni i tu ćemo koristiti jedan uređaj koji je profesor Tomašević kreirao, koji je sada boravi godinu dana u Nemačkoj. Na ovaj način može se vršiti ne samo ocena kvaliteta mesa i proizvoda od mesa i mleka, već i ocena kvalieta vina, rakije, voća i uz pomoć Tomaševićeg sistema  u mogućnosti smo da pored boje, vrlo uspešno registrujemo i promene, recimo na plodovima voća, na listu duvana, na preseku proizvoda od mesa. Softver vrlo brzo odredi koliko ima masnog, a koliko mišićnog tkiva. Ono što je takođe bitno, možemo odmah da šaljemo te rezultate jer smo informatički povezani“, rekao je profesor Vladimir Kurčubić, prodekan za nastavu Agronomskog fakulteta u Čačku.

Usluge ove laboratorije koristiće i privrednici, ispunjeni su  svi uslove za akreditaciju. Danas je rađena senzorna ocena tvrdog sira kačkavalja u saradnji sa studentima Agronimskog fakulteta.

Bojana Dikić, studentkinja četvrte godine Agronomskog fakulteta

„Ovo je nova laboratorija, danas je zvanično počela sa radom. U senzornoj oceni kvaliteta hrane najbitniju ulogu igra subjektivni utisak, tu ocenjujemo boju, izgled, tvrdoću i dajemo ocenu, a ukus nam pre svega zavisi od našeg subjektivnog osećaja. Ovo nije toliko teško, iskreno meni je ovo najlepši deo struke“, iznela je svoje utiske Bojana Dikić, studentkinja četvrte godine Agronomskog fakulteta, smera prehrambene tehnologije.

Profesor Kurčubić je dodao  da prehrambena industrija doživljava pravu revoluciju digitalne prirode,  jer se prelazi na tzv.klaud internet, a brže informacije su važne jer istog trenutka kad se dobiju rezultati analiza vezanih za kvalietet  mesa i mleka, one se za manje od pet sekundi prosleđuju dalje. Prema njegovim rečima, Agronomski fakultet će na ovaj način sarađivati sa privrednim sektorom, a već ima privrednika koji su zainteresovani da svoj proizvod na svetskom tzržištu predstave u najlepšem svetlu.

Novinar: Svetlana Vučković, Fotografije: Željko Jagajić

Direkt.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.