
Čačak – Laboratorija za senzorsko ocenjivanje kvaliteta hrane formirana je zahvaljujući saradnji eminentnih stručnjaka iz ove oblasti sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Agronomskog fakulteta u Čačku. Savremenu metodu određivanja kvaliteta hrane razvio je i pre tri godine stavio u pogon profesor Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda, Igor Tomašević. Predstavio je na Svetskom kongresu tehnologije mesa u Nemačkoj, Nemci je otkupili, a tamošnji Institut za prehrambenu tehnologiju, među prvima je prepoznao značaj ove metode u prehrambenoj industriji.

Usluge ove laboratorije koristiće i privrednici, ispunjeni su svi uslove za akreditaciju. Danas je rađena senzorna ocena tvrdog sira kačkavalja u saradnji sa studentima Agronimskog fakulteta.

„Ovo je nova laboratorija, danas je zvanično počela sa radom. U senzornoj oceni kvaliteta hrane najbitniju ulogu igra subjektivni utisak, tu ocenjujemo boju, izgled, tvrdoću i dajemo ocenu, a ukus nam pre svega zavisi od našeg subjektivnog osećaja. Ovo nije toliko teško, iskreno meni je ovo najlepši deo struke“, iznela je svoje utiske Bojana Dikić, studentkinja četvrte godine Agronomskog fakulteta, smera prehrambene tehnologije.
Profesor Kurčubić je dodao da prehrambena industrija doživljava pravu revoluciju digitalne prirode, jer se prelazi na tzv.klaud internet, a brže informacije su važne jer istog trenutka kad se dobiju rezultati analiza vezanih za kvalietet mesa i mleka, one se za manje od pet sekundi prosleđuju dalje. Prema njegovim rečima, Agronomski fakultet će na ovaj način sarađivati sa privrednim sektorom, a već ima privrednika koji su zainteresovani da svoj proizvod na svetskom tzržištu predstave u najlepšem svetlu.
Novinar: Svetlana Vučković, Fotografije: Željko Jagajić