STEFANOVIĆ: Odluka o obaveznom vojnom roku u Srbiji moguća do kraja godine

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović, izjavio je danas u Beogradu da je moguće da do kraja ove godine bude doneta odluka o ponovnom uvođenju obaveznog služenja vojnog roka.

Zalažem se za odmrzavanje redovnog vojnog roka, rekao je Stefanović i dodao da je to „složeno pitanje, a tu je i finansijski aspekt jer nije lako bez snažne ekonomije„.

Govoreći novinarima u Kombank dvorani tokom predstavljanja rezulata rada Vlade u prvih 100 dana mandata, naveo je da bi godišnji troškovi države za organizovanje služenja obaveznog vojnog roka iznosili osam milijardi dinara, a bili bi i veći ukoliko bi se uvele plate i za te vojnike, koje bi bile „veće od simboličnih“.

Stefanović je naveo da model vraćanja obaveznog služenja vojnog roka koji se razmatra, ne obuhvata i žene, ali je dodao da bi i one mogle da se prijave.

Ministar odbrane je izjavio da se već pripremaju kasarne za potencijalno služenje redovnog vojnog roka, ako se država odluči za njegovo ponovno uvođenje.

Revitalizujemo kasarne koje nisu korišćene jako dugo i pripremamo ih za potencijalno služenje redovnog vojnog roka, ako se opredelimo za to, dodao je Stefanović.

Na pitanje o tvrdnjama predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je prisluškivan, Stefanović je rekao da državni organi rade svoj posao.

Što se mene tiče, nemam potrebu da elaboriram. Svako ko je uradio nešto što nije u skladu sa zakonom, neka za to odgovara pred nadležnim organima, rekao je Stefanović.

O obaveznom vojnom roku u javnosti je bilo reči i tokom 2017. godine, kada je formirana radna grupa koja je trebalo da razmatra to pitanje. Iako nisu poznati rezultati rada radne grupe, tačku na raspravu o tom pitanju tada je stavio Aleksandar Vučić, tada premijer, rekavši da Srbija za to nema novca.

To pitanje je ponovo vraćeno u javnost i 2018, kada je Aleksandar Vučić, tada kao predsednik , rekao da se razmatra da se od 2020. ili 2021. godine uvede obavezni tromesečni ili šestomesečni vojni rok za muškarce iako takva mogućnost nije bila predviđena Nacrtom strategije nacionalne bezbednosti i odbrane koje je donelo Ministarstvo odbrane.

Pitanje obaveznog služenja vojnog roka otvoreno je i poslednjih meseci, a predsednik Srbije je najavio da će se o tome voditi široka rasprava u javnosti.

IZVORInsajder
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.