Poginuo milijarder Petr Kelner, vlasnik „Telenora“ u Srbiji

Najbogatiji čovek u Češkoj, milijarder Petr Kelner, poginuo je u udesu helikoptera na Aljasci, saopštila je njegova finansijska grupacija „PPF“, kompanija koja je vlasnik „Telenora“ u Srbiji.

Američke vlasti su prethodno saopštile da je najmanje pet osoba poginulo, a jedna je povređena kada se srušio helikopter Aljaski.

Američka Savezna uprava za vazduhoplovstvo objavila je da za sada nisu poznate okolnosti zbog kojih se helikopter srušio u subotu u 18.35 časova po lokalnom vremenu.

Kelnerova „PPF grupa“ je vlasnik kompanije „Telenor“ u Srbiji, koja pruža usluge mobilne i fiksne telefonije, i Mobi banke.

Kelnerov investicioni fond je 2018. godine postao vlasnik svih „Telenorovih“ telekomunikacionih kompanija u regionu centralne i istočne Evrope.

U telekomunikacioni biznis „PPF“ je ušao 2013. godine, kupovinom češkog i slovačkog „Telekoma 02“ od španske „Telefonike“, koja je na ta tržišta ušla 2005., odnosno 2006. godine.

Investicioni fond sa sedištem u Amsterdamu posluje širom sveta, a kompanije u njegovom portfoliju zapošljavaju više od 150.000 ljudi. Fond posluje u više od 20 zemalja sveta, uključujući Rusiju, SAD, Kinu, Indiju, Vijetnam, Indoneziju, kao i region centralne i istočne Evrope.

Njegova sredstva plasiraju se u različite sektore uključujući bankarstvo, finansijske usluge, telekomunikacije, nekretnine, rudarstvo, ali i oblast napredne biotehnologije.

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.