Ustavni sud Češke ukinuo meru zatvaranja radnji zbog pandemije

Ustavni sud Češke ukinuo je sanitarnu meru kojom je Vlada u vanrednoj situaciji zbog pandemije zabranila prodaju nekih vrsta roba u radnjama uz izuzetak prodaje namirnica i nekih osnovnih potreba, bez obrazloženja kako ta mera utiče konkretno na borbu sa virusom korona.

Ne može se pravnim propisom generalno i potpuno bez obrazloženja zabraniti sve, a preko izuzetaka retroaktivno dozvoliti u nekim oblastima, opet bez bilo kakvog obrazloženja. Vlada nije bila u stanju da navede nikakve konkretne i relevantne razloge zašto je zabrana nužna, zašto nisu dovoljna manja zadiranja u osnovna prava i na čemu su zasnovani konkretni izuzeci, saopštio je Ustavni sud.

Iako je prema Ustavnom sudu Češke nezakonita mera zatvaranja radnji koje je Vlada premijera Andreja Babiša donosila prvo kratko u proleće, a zatim sa periodima popuštanja u vanrednoj situaciji koja traje od 5. oktobra, to ipak ne znači da će radnje automatski biti otvorene, jer je Ustavni sud razmatrao meru koja je važila samo do 14. februara.

Vlada je, međutim, posle toga uvela ponovo istu meru zabrane, sa istim izuzecima, ali tehnički se na nju ne odnosi žalba 63 senatora iz novembra prošle godine koji su zatražili ocenu Ustavnog suda dok su na snazi bile prethodne zabrane.

Ustavni sud ne osporava legitimnost cilja, znači sprečavanje širenja bolesti kovid-19. Istovremeno se vidi da se kod nekih subjekata zadire u osnovno pravo slobode preduzetništva. Ma koliko je očigledno da se ovim nalazom Ustavnog suda neće otvoriti radnje, smatra da su obrazložena u nalazu od suštinskog značaja, jer predstavljaju svojevrsno upozorenje za eventualna dalje restrikcije koje bi uvela Vlada, stoji u nalazu Ustavnog suda.

Sudije Ustavnog suda posebno su naglasila da regulisanje prava i obaveza pojedinaca i odlučivanje o tome kojim grupama će ta prava ostati, a kojima biti ograničena ne sme u modernoj ustavnoj državi da budu samo izraz nečije političke volje.

Senatori su se u novembru žalili Ustavnom sudu zato što zabrane nisu važile za velike trgovinske lance koji su u svojim prodavnicama pored namirnica i osnovnih potreba mogli i dalje da prodaju i odeću i obuću, što je ostalima bilo zabranjeno.

Upozorili su da Vlada nije objasnila zašto cvećare ili prodavnice oružja ostaju otvorene i čovek može svom psu da kupi igračku u pet šopu, ali ne može detetu jer su prodavnice igračaka zatvorene.

Vladu premijera Andreja Babiša žestoko od jeseni kritikuju i opozicija i dobar deo Čeha prestaje da poštuje mere jer po njihovoj oceni haotično uvodi restrikcije, pa ih popušta, pa ponovo pooštrava, sve na osnovnu vanredne situacije koju je na kraju u februaru odbila opozicija.

U Češkoj od oko 10,7 miliona stanovnika do sada je preminulo 19.330 kovid-19 pacijenata. U zemlji se širi britanska mutacija a zaraza virusom korona potvrdjena je kod 1,157 miliona ljudi.

Vakcinisanje takodje ne ide željenim tempom, ne samo zbog smanjenih isporuka vakcina, i do sada je od 730.460 doza koje su stigle u Češku upotrebljeno 545.381 doza vakcina, s tim da je dve neophodne doze dobilo 207.552 ljudi, a 93 odsto su vakcine američke kompanije Fajzer.

IZVORBeta / N1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.