MLADI KAO PRIMER MLADIMA: Lazar Stojanov

Izvor: Direkt.rs / Lazar Stojanov

Upoznajte Lazara, studenta energetike u Sloveniji, volontera, sportiste, budućeg inženjera i pre svega mlade osobe za primer.

Čime se Lazar bavi, šta studira, zašto je otišao u Sloveniji, da li planira da se vrati u Čačak i još mnogo toga, pročitaćete u intervjuu ispod.

Molimo te da nam se predstaviš?

Moje ime je Lazar Stojanov, rođen sam 1. oktobra 1998 godine u Čačku, gde sam završio osnovnu i srednju Tehničku školu smer elektorotehničar energetike. Školovanje sam nastavio u Sloveniji sa istom željom da se usavršim u području energetike. Poluprofesionalno se bavim američkim fudbalom. Hobi mi je folklor, skijanje, biciklizam, kuvanje, volontiranje. Pored američkog fudbala, velika ljubav su mi i motori. Volim adrenalin i avanturu.

Kako si se odlučio za studiranje u Sloveniji i kako bi ocenio to iskustvo?

Za ovu odluku najviše je zaslužan moj najbolji drug Bojan. Naime po završetku srednje škole upisao sam fakultet u Čačku koji sam studirao godinu dana. U tom periodu Bojan je bio završna godina srednje škole i u par navrata je ispratio upis na fakultet energetike u Sloveniji i predložio mi da školovanja nastavimo u inostranstvu. Ja sam već bio upoznat sa radom tog fakulteta i obojica smo odlučili da se oprobamo i upišemo fakultet u Sloveniji.

Što se tiče iskustva mogu reći da sam prezadovoljan. Fakultet za energetiku pri našem univerzitetu se deli na fakultet u Krškom i fakultet u Velenju (gde sam ja). Oba fakulteta su međusobno povezana i poseduju jako dobru opremu za rad, odnosno opremu za praktičnu obuku. Kadar fakulteta je vrlo kvalifikovan sa dosta iskustva u radu ne samo u Sloveniji nego u celom svetu. Kvalitet ovog fakulteta pokazuje i saradnja sa dve najveće Elektrane u Sloveniji ( Nuklearna elektrana u Krškom i Termo elektrana u Šoštnju/Velenje), što nam dodatno poboljšava praksu i olakšava kasnije zapošljavanje u struci.

Pored fakulteta u Sloveniji postoji i mogućnost zapošljavanja studenata, koja je jako lepo prilagođena ostalim obavezama i lepo plaćena, što olakšava život mladima i pomaže u osamostaljivanju. Na kraju bih dodao samo da sve ima svoje prednosti i mane. Studiranje i život jednog studenta u Sloveniji je jako dobro uređeno. Novo iskustvo za svakog ko proba i stručno usavršavanje je na visokom nivou. Mada za nas strance koji dolazimo iz drugih država jedini problem je što nismo sa svojom porodicama.

Izvor: Direkt.rs / Lazar Stojanov

Čuli smo da se baviš sportom i da je to tvoja najveća ljubav, koje uspehe bi posebno izdvojio i šta te privuklo sportu?

Da, sport je već dugo sastavni deo mog života. Još od treće godine sam počeo da se bavim sportom. Trenirao sam razne sportove poput fudbala, košarke, odbojke, vaterpoloa. Najveću ljubav prema sportu osetio sam igrajući američki fudbal. Sa njim sam počeo pre približno deset godina i mogu reći da i dan danas imam isti osećaj i želju kao na samom početku.

Od sportskih uspeha bih izdvojio višegodišnje igranje u reprezentaciji Srbije, više puta osvajanje titule najkorisnijeg igrača lige (MVP), kao i timske pobede i osvajanja državnog prvenstva. Pored ovih sportskih uspeha bih dodao meni najznačajniji, a to je PRIJATELJSTVO. Kroz američki fudbal sam stekao prijatelje, kako mi to kažemo „Drugu porodicu – familiju“.

To prijateljstvo i drugarstvo koje je postojalo u Čačanskom timu Anđeoskih ratnika (u kom sam počeo sa ovim sportom) mi je davalo i dalje daje neiscrpnu motivaciju da nastavim da se bavim sportom i da samim tim napredujem.

Kako si se odlučio na volontiranje i zašto si počeo da volontiraš u Crvenom krstu?

U srednjoj školi osetio sam potrebu da svoje slobodno vreme kvalitetno potrošim za neki društveno koristan rad, tako sam postao volonter Crvenog krsta, a ubrzo i Kancelarije za mlade. Volontiranje mi je omogućilo da to slobodno vreme iskoristim na jedan produktivan način.

Još na prvim sastancima su mi postale zanimljive određene teme, kao što su obuke prve pomoći, realistični prikaz povreda, stanja i oboljenja, kao i razne druge obuke. Vremenom sam se sve više usavršavao na teme koje su me zanimale, samim tim sam imao mogućnost da budem član raznih seminara i obuka.

Najzanimljivija obuka mi je bila obuka za delovanje u nesrećama ( Nesreće koje su prouzrokovale vremenske nepogode ). Polaganjem te obuke sam postao član Crvenog krsta Srbije, koje mi je donelo nova usavršavanja i nove mogućnosti.

Izvor: Direkt.rs / Lazar Stojanov

Iz raznih akcija u kojima si učestvovao, znamo da si bio i volonter Kancelarije za mlade u Čačku, zašto je volontiranje u takvoj organizaciji dobro za mlade?

Kao što sam već rekao slobodno vreme koje sam imao iskoristio sam na jedan produktivan način. Volontiranjem sam bio koristan društvu, ali sam paralelno usavršavao sebe. Prednosti volontiranja u Kancelariji su brojne. Mogu slobodno reći da je aktivizam u Kancelariji za mlade uticao na to da na bolje promenim pogled na život i pomogao mi da donesem neke svoje životne odluke.

U Kancelariji za mlade sam naučio kako da usavršim svoje komunikacijske veštine, empatiju, odgovornost.. Naučio sam da budem svestan svojih sposobnosti i kako da ih koristim u pravom smeru. Najlepša stvar kod volontiranja je sticanje novih poznansatva. Svaki novi seminar, obuka pa i svakodnevni dolazak u Kancelariju je uključivalo upoznavanje novih ljudi od kojih sam sa mnogima postao prijatelj za ceo život.

Čime se baviš u slobodno vreme?

Trenutno većinu vremena trošim na svakodnevne obaveze, ali uvek nađem vremena i za sebe, za opuštanje i uživanje u stvarima koje volim. Slobodno vreme najviše ispunjavam rekreacijom, druženjem sa prijateljima i putovanjima. Pored američkog fudbala imam dosta sportskih hobija poput skijanja,biciklizam, alpinizma,plesa.

Još sa tri godine baka me je odvela na folklor koji sam nastavio u Sloveniji. Kroz folklor sam upoznao i zavoleo svoje običaje ,tradiciju i kulturu, a trudim se da to isto sad prenesem i očuvam u inostranstvu među našim ljudima. Takođe sa KUD-om Abrašević iz Čačka sam proputovao veći deo Evrope i upoznao druge raznovrsne kulture i običaje.

Naravno pored porodice koja me je usmeravala kroz život moram se zahvaliti i jednom komšiji i prijatelju Radivoju koji me je naučio mnogim korisnim stvarima. Moje odrastanje je uz njega bilo mnogo kvalitetnije i ispunjenije. Preneo mi je ljubav prema motorima, naučio me da skijam, pecam, da volim prirodu i uživam u životu koji mi je dat.

Pored svih ovih dinamičnih hobija postoje i stvari koje mi pomažu da umirim svoj tempo. Čitanje knjiga i spremanje kojekakvih jela u kuhinji mi često pomognu u tome. Od kako sam se odvojio od porodice kuvanje mi je postala svakodnevnica, ali mi nepada teško, dok čitanjem uspevam da se najbolje opustim i odmorim pogotovu u ovim danima virusa kad nemamo neke velike mogućnosti za izlazak.

Izvor: Direkt.rs / Lazar Stojanov

Da li trenutno radiš negde?

Da, trenutno radim u fabrici Gorenje. Od kako sam došao u Sloveniju preko studentskog servisa sam se zaposlio u Gorenju u proizvodnji. Vremenom sam napredovao i sad sam zaposlen u laboratoriji za razvoj mašina za veš. Moj posao i posao mojih kolega iz naše laboratorije je da usavršimo što bolje softverski deo mašina. Kroz različite testove, programiranje i podešavanje uređujemo rad određenih programa koji su blisko povezani sa fizičkim delom mašine za veš. Posao u razvoju mi se sviđa i nadam se da ću ubuduće još napredovati.

Gde vidiš sebe za 5 godina?

Želja mi je da u narednih 5 godina završim fakultet, možda čak i master, da se usavršim i zaposlim na poslu koji radim i da nastavim da se bavim sportom. Potrudiću se da nađem vremena i za putovanja i upoznavanje novih kultura i običaja.

Da li planiraš da se vratiš u Čačak?

Danas nam vreme protiče jako brzo i neprimetno. Svi znaju da se stvari menjaju munjevitom brzinom i da je na to pitanje teško odgovoriti. Mogu da kažem da je Čačak grad koji će mi zauvek biti u srcu gde god da živim, mada trenutni plan mi je da se nakon usavršavanja kako na fakultetu tako i na poslu vratim u Čačak i nastavim život u svom rodnom gradu.

Šta imaš da poručiš mladima?

Mladima bih poručio da što više rade na sebi, da se usavršavaju, da volontiraju, da se što više druže i stiču što više prijateljstava, da sve što rade rade punim srcem. Najbitnija stvar u životu je da radimo i stvaramo stvari iz ljubavi, jer nas takve stvari čine srećnim.

U našem gradu postoji mnogo različitih sportova u kojima bi mladi mogli da se oprobaju. Bavljenje sportom popravljamo svoju motoriku , pravilno se razvijamo i mantalno jačamo.

Takođe bih dodao da svako ko želi da se oproba na studijama u inostranstvu to proba, jer je to jedno jako lepo iskustvo gde ne napredujmo samo u smeru koji smo odabrali na fakultetu već upoznajemo i nove običaje, kulture i ljude.

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.

1 KOMENTAR

 1. Sve pohvale za momčinu Lazara.
  To je ta energija i entuzijazam, mladog čoveka, pravilno usmerenog,
  koji sve ume i sve stiže.
  Želim mu da uspe u svemu što je naveo, i da stekne porodicu,
  da svoju decu takođe u tom maniru vaspitava.
  On je svetla tačka i primer kako i u današnje vreme omladina prihvata odgovornost,
  učestvovanja u društvu, kroz volontiranje, i negovanje tradicije.
  Živ bio i neka te sreća prati junače.

Comments are closed.