Milović: Ako je predsednik Srbije prisluškivan, onda srpska policija ne postoji

Bivši načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Srbije general Rodoljub Milović izjavio je danas da ako je tačno da je predsednik Srbije prisluškivan godinu i po dana, onda srpska policija ne postoji.

Dok sam ja bio šef UKP-a bilo je nemoguće prisluškivati bilo koga bez odluke pravosuđa. U sve što smo mi radili uvid je imala Bezbednosno-informativna agencija (BIA). Da li je u međuvremenu odvojen taj sistem UKP-a za prisluškivanje od BIA, ja zaista ne znam, rekao je Milović agenciji Beta.

On smatra da su sve priče o prisluškivanju predsednika države „konfuzne“.

Da li će ovo da bude kao nekada sa mnom, kada sam optužen da sam prisluškivao Tomu Nikolića i Aleksandra Vučića, a na kraju se ispostavilo da sve to nije tačno ili je ovo zaista neka ozbiljnija priča – pokazaće vreme, kazao je bivši načelnik UKP-a.

Na pitanje Bete ko bi mogao da naredi prisluškivanje predsednika države, Milović je kazao da prisluškivanje ne može niko da naredi osim u slučaju da je predsednik povezan s nekim kriminalcem.

Bez naredbe za slušanje od strane pravosuđa nemoguće je prisluškivati predsednika države, istakao je Milović.

Upitan da li policija može da prisluškuje i bez sudske odluke, istakao je da je to moguće u slučaju da je naredbodavac izuzetno „bezobrazan i moćan“ i da ljudi iz policije ne rade po zakonu.

To je teško krivično delo bez obzira da li se radilo o običnom gradjaninu ili predsedniku države. Treba biti drzak i hrabar da običnog gradjanina stavite na mere, a da nemate argumente i sudsku naredbu. Ako još uvek postoji srpska policija to je prosto nemoguće, ocenio je Milović.

Na pitanje Bete ako je ipak bilo prisluškivanja da li to može da se dovede u vezu s eventualnim pripremama za državni udar, Milović je kazao da ukoliko nije bilo naredbe i argumenata i ako ta odluka nije bila pokrivena propisima, onda se može smatrati da se radi o pokušaju ugrožavanja kompletnog bezbednosnog sistema.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je izjavio da zna da je bio prisluškivan i da je to direktan pokušaj državnog udara, a da će nadležni organi utvrditi da li je to prisluškivanje bilo povezano i sa strancima.