KRIK: Kako su policajci i pripadnici BIA pomagali Koluviji u uzgajanju marihuane

Istraživacki portal KRIK objavjaio je detalje nove optužnice iz slučaja „Jovanjica“, nedavno podignute protiv policajaca i agenata obaveštajnih službi koji su štitili Predraga Koluviju, optuženog da je na imanju svoje kompanije uzgajio više od tone marihuane.

Novinarka KRIK-a Bojana Jovanović objasnila je za N1 da se u tekstu „Koluvijin Savet za bezbednost“ otkriva kako su ljudi iz MUP-a, BIA i VOA, štitili plantažu marihuane.

Za razliku od prve optužnice gde se tužilac bavio načinom na koji je marihuana uhgajana, u ovoj drugoj se bavio ljudima iz države koji su pomagali Koluviji da proizvodi tu marihuanu bezbedno. Oni su koristili aplikaciju ‘Razgovori’, i preko nje komunicirali, i pripadnici bezbednosnih službi i policajci su na različite načine pomagali Koluviji, navela je Jovanović.

Tužilac u toj optužnici, kako je istakla, tvrdi da su se pripadnici službi bezbednosti i policijaci s jedne strane bavili bezbednošću, a s druge strane proveravali osobe koje je Koluvija želeo da zaposli, proveravali imena, prezimena, kao i registarske tablice vozila za koje je Koluvija sumnjao da ga prate.

Čak su mu obezbedili falsifikovanu policijsku značku i falsifikovano rešenje Vojno-obaveštajne agencije u kojem se tvrdi da je (Koluvija) agent te službe, i policijske tablice kako bi mogao da putuje, navela je Jovanović.

Nije jasna uloga Dijane Hrkalović

Istakla je da su optuženi pripadnici BIA, policije, kao i jedan pripadnik VOA u bekstvu, kao i da ima pripadnika bezbednosnih službi koji su saslušani kao svedoci, dok se neki pominju u optužnici, a da nisu ni saslušani.

Jedna od njih je i bivša državna sekretarka u MUP-u Dijana Hrkalović za koju iz optužnice, kako je rekla Jovanović, nije jasno kakva joj je uloga bila.

Branislav Radosavljević koji je bio njen asistent, optužen je da je grupi dostavio policijske tablice koje su pomagale Koluviji da nesmetano putuje, naročito kada je u pitanju auto-put. Njen vozač i šef obezbeđenja zadužio je te tablice. Dakle, postoji veza između grupe i Dijane Hrkalović. Ono što ne znamo je da li je ta veza posredna ili neposredna. Tužilac je nije pozvao da svedoči, i nije jasno kakva je njena uloga, objasnila je Jovanović.

Pokušaj da se slučaj zataška posle hapšenja

Novinarka KRIK-a je rekla da se u optužnici vidi i da su pripadnici službi bezbednosti i policajci nastavili komunikaciju putem aplikacije „Razgovori“ i nakon što je Koluvija uhapšen, i gledali na koji način može da se „sanira šteta“.

Da li može da se izvrši pritisak na medije da ne izveštavaju o tom slučaju, što je naročito zanimljivo imajući u vidu da mediji ništa nisu znali o ovom slučaju neko vreme. Uobičajena praksa je da MUP nakon svake akcije izda saopštenje, a kad je u pitanju velika akcija, kao što je bila ‘Jovanjica0, bilo bi normalno i uobičajeno da ministar izađe i saopšti rezultate akcije, podsetila je Jovanović.

Budući da javnost danima nije imala nikakve informacije o „Jovanjici“, možda je komunikacija optuženih odgovor na pitanje šta se desilo, odnosno da je, kako je rekla novinarka KRIK-a, „na neki način napravljena zavera ćutanja“.

Podsetila je da je javnost o tom slučaju obaveštena tek nakon što je bivši poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić javno progovorio o tome i izvršio pritisak na MUP i ministra da izađu i konačno saopšte šta se desilo.

Jovanović je rekla i da nisu imali dilemu da li da objave detalje iz optužnice budući da je, kako je istakla, reč o jednom od najvažnijih slučajeva i važo je da se otkriju sve veze i na koji način su državni službenici bili uključeni u krivična dela.

IZVORN1
Direkt.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.