Zbog opasnosti od požara MUP apeluje na građane da ne spaljuju nisko rastinje

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije apelovao je na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenim prostorima zbog opasnosti širenja požara.

Upozorili su da je od 6.933 evidentirana požara od početka godine, na otvorenom prostoru izbilo 3.696 požara u kojima su stradale dve osobe, a devet je povređeno.

Navodi se i da su od 21.323 evidentirana požara u prošloj godini, 12.104 izbila na otvorenom prostoru, kao i da je u njima stradalo pet osoba a deset povređeno, dok je u gašenju tih požara povređeno petoro vatrogasaca-spasilaca.

Karakteristika požara na otvorenom prostoru je da se brzo šire i zahvataju velike površine, predstavljaju veliku pretnju za živote i zdravlje ljudi i prouzrokuju velike štete na materijalnim i kulturnim dobrima, kao i na životnoj sredini. Ovakvi požari, ukoliko se dogode u blizini saobraćajnica, mogu uticati na bezbedno odvijanje saobraćaja i nastanak saobraćajnih nezgoda, upozorili su iz Sektora za vanredne situacije.

Novčane kazne

Podsetili su da je zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka za šta je kako se navodi, zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara, kao i obaveza lica koje je izazvalo požar da nadoknadi vatrogasno-spasilačkoj jedinici troškove intervenisanja.

Ovim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, stoji u saopštenju.

IZVORBeta / N1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.