U Torlaku počela proizvodnja ruske vakcine Sputnjik V

Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) objavio je na svom sajtu da je sa Institutom „Torlak“ pokrenuo proizvodnju ruske vakcine Sputnik V u Srbiji.

Srbija je, navodi ruski fond, postala prva država u južnoj Evropi koja proizvodi Sputnik V. Proizvodnja Sputnika V u Srbiji zadovoljava najbolje standarde u proizvodnji vakcina, navodi se na sajtu RDIF.

Vakcina bi se, dodaju. kasnije mogla izvesti u druge zemlje regiona.

Vakcinacija protiv koronavirusa ruskom vakcinom započela je u Srbiji 6. januara 2021. godine, podseća ruski fond.

Do danas je Sputnjik V registrovan u 60 zemalja širom sveta sa ukupnom populacijom od tri milijarde ljudi, navodi fond i dodaje da efikasnost Sputnjika V iznosi 91,6%, „što potvrđuju podaci objavljeni u Lancetu, jednom od najstarijih i najcenjenijih medicinskih časopisa na svetu“.

Ministar Nenad Popović je na svom Tviter nalogu takođe objavio da je danas izvršeno prvo punjenje u Torlaku.

U okviru sporazuma koji su postignuti između Ruskog fonda za direktna ulaganja i Instituta „Torlak“ u Srbiji je u kratkom roku uspešno pokrenuta proizvodnja vakcine Sputnjik V. Srbija je prva evropska zemlja koja je počela da proizvodi rusku vakcinu. Od početka godine Sputnjik V se aktivno koristi u vakcinisanju stanovništva, a obim vakcinacije može da bude znatno povećan zahvaljujući pokretanju lokalne proizvodnje, izjavio je direktor ruskog fonda Kiril Dmitrijev, stoji na sajtu.

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.