Japan povukao 1,63 miliona doza vakcine Moderna: Nečistoće uočene u tri serije

Japanske vlasti saopštile su danas da su povukle 1,63 miliona doza vakcine protiv koronavirusa američke kompanije Moderna posle izveštaja o prisustvu nečistoća u tri serije distribuirane vakcine.

Japanska farmaceutska grupa Takeda, koja uvozi i distribuira vakcinu Moderna u zemlji, saopštila je da je primila „izveštaje iz nekoliko centara za vakcinaciju da su strana tela pronađena u zatvorenim bočicama vakcine iz specifičnih serija“.

Posle konsultacija sa Ministarstvom zdravlja, odlučili smo da od danas obustavimo upotrebu vakcine, pogođenih serija, a to je 1,63 miliona doza,
Japanska grupa zatražila je od Moderne da sprovede „hitnu istragu“.

Iako nije navela detalje o prirodi otkrivenih nečistoća, Takeda je precizirala da još nije primila izveštaje o mogućim zdravstvenim rizicima vezanim za te doze vakcine.

Japansko Ministarstvo zdravlja je sa svoje strane navelo da će sarađivati sa Takedom u distribuciji alternativnih doza vakcine, kako bi se izbegao prekid nacionalnog programa vakcinacije stanovništva.

Oko 43 odsto stanovništva Japana je potpuno vakcinisano protiv koronavirusa, ali se u Japanu i dalje širi delta soj virusa.

IZVORNova.rs/Beta
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.