U Srbiji pola miliona siromašnih, ukinuti porez na donacije hrane

U Srbiji oko pola miliona ljudi živi ispod linije siromaštva i mnogi od njih se oslanjaju na donacije hrane kao osnovni izvor ishrane, rečeno je na skupu CSR foruma.

Na skupu u sredu rečeno je da bi ukidanjem poreza na dodatu vrednost na donacije hrane moglo da se obezbedi 1,2 miliona dodatnih obroka godišnje za narodne kuhinje.

U okviru CSR foruma, koji je organizovao Forum za odgovorno poslovanje uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), nagrađeno je 19 kompanija koje su pokazale izuzetnost u kontinuiranom doniranju hrane za najugroženije stanovništvo, značajan doprinos borbi protiv siromaštva i doprinos ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Najvažnija tema na koju se, zajedno sa partnerima iz poslovnog sektora, fokusira Koalicija za dobročinstvo jeste stvaranje povoljnog okruženja za donacije hrane.

Nagrade su dodeljene najvažnijim donatorima iz prehrambeno-prerađivačkog i maloprodajnog sektora, među kojima su: Atlantik Grupa, Bambi, Koka-kola HBC Srbija, Delez Srbija, Delta holding sa članicama Juhorom i Danubiusom, Gomeks, Imlek, Lidl Srbija, Najs fuds (Nice foods) d.o.o, Merkator-S, Metro Cash&aCarry, MK Group sa članicama Carnex i PIK Bečej, Mlekara Šabac, Mleko produkt, Nelt, Nestle Adriatik, PepsiCo Zapadni Balkan, PerSumarketi i Vital a.d.

Nagrade su dodeljene i najvažnijim posrednicima u lancu donacija hrane – Crvenom krstu Srbije i Banci hrane, dok su „Tanjir po tanjir“ i Food Scale Hub nagrađeni za izuzetne tehnološke inovacije koje doprinose unapređenju infrastrukture donacija hrane, navodi se u saopštenju.

IZVORNova.rs/Fonet
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.