Tabaković: Javni dug je bezbedno ispod 60 odsto BDP-a

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da javni dug Srbije iznosi izmedju 56,7 i 57,8 odsto Bruto društvenog proizvoda i ocenila da je to zaduženje „bezbedno ispod 60 procenata“.

Ona je za Radio-televiziju Srbije rekla da je vraćen jedan od skupih azerbejdžanskih dugova sa kamatom od četiri odsto te da je sadašnje zaduženje ispod takozvanog „mastrihtskog kriterijuma“ od 60 odsto.

Tabaković je dodala da je čitave prethodne godine kurs dinara u odnosu na evro održavan u rasponu od 117,5 do 117,6 u šta je Narodna banka uložila milijardu i 450 miliona evra.

Ona je istakla da Srbija ima u deviznim rezervama 35,65 tona zlata koje garantuje sigurnost državi, ali i svima koji sa državom žele da rade, te da su u najtežoj godini direktne strane investicije iznosile 2,9 milijardi evra.

Oglušili smo se o one priče: ‘Pustite fiskalni deficit, ne gledajte visinu duga, samo pomažite ekonomiji’. Uspeli smo da sačuvamo radna mesta, pre svega za ljude čiji su životi vredniji od svega, ali za čije živote jeste potrebna i stabilnost i sigurnost, koju smo pokazali da možemo da održimo i u najtežim vremenima, istakla je Tabaković.

Naglasila je i da su rezultati Narodne banke ostvareni uz pomoć predsednika i Vlade Srbije.

IZVORRTS / Beta / N1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.