Norveška promenila preporuke za vakcinaciju posle nekoliko smrtnih slučajeva

Norveški zvaničnici promenili su preporuke o vakcinisanju protiv COVID-19 pošto je 13 starijih osoba umrlo posle imunizacije, prepuštajući lekarima da procene da li njihov pacijent treba da se vakciniše.

Norveška agencija za lekove saopštila je juče da je 29 osoba imalo neželjene efekte, od kojih je 13 umrlo i svi su bili korisnici staračkih domova i stariji od 80 godina.
Agencija je kao neželjene efekte navela groznicu i mučninu koji su „mogli da prouzrokuju smrt kod slabijih pacijenata“, rekao je Sigurd Hortemo iz Norveške agencije za lekove u prvom izveštaju o neželjenim efektima.

Prema zvaničnim podacima u Norveškoj je više od 30.000 ljudi primilo prvu dozu Fajzerove ili Modernine vakcine protiv koronavirusa.

Ovo nas ne uznemirava. Sasvim je jasno da ove vakcine imaju vrlo mali rizik, sa malim izuzetkom za najslabije pacijente, rekao je direktor agencije Stajnar Madsen za norvešku televiziju NRK.

Prema njegovim rečima lekari sada moraju pažljivo da procene ko treba da se vakciniše, jer kako je dodao oni koji su vrlo slabi i veoma stari mogu da se vakcinišu samo posle individualne procene.

Ranije ove nedelje, Norveški institut za javno zdravlje ocenio je da će „svi neželjeni efekti vakcine biti nadjačani smanjenim rizikom da ozbiljnog razboljevanja od COVID-19 za starije i slabe ljude“.

Norveška agencija za lekove je u izveštaju navela da je 21 žena i osam muškaraca imalo neželjene efekte.

Pored onih koji su umrli, još devetoro je imalo ozbiljne neželjene efekte bez fatalnih posledica, a sedam manje ozbiljnih neželjenih efekata.

Devet pacijenata imalo je alergijske reakcije i jaku temperaturu, dok su manje ozbiljni neželjeni efekti uključivali jake bolove na mestu primanja vakcine.

U Norveškoj je od izbijanja pandemije registrovano 57.279 zaraženih i 511 umrlih.

Zvaničnici širom sveta očekuju izveštaje o smrtnim slučajevima i drugim teškim neželjenim efektima posle bilo koje kampanje masovnog vakcinisanja, ali utvrđivanje da li je vakcina uzrok smrti može biti vrlo izazovno i zahteva da se prvo isključe svi drugi potencijalni uzroci.

Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države takođe su prijavile brojne slučajeve neželjenih efekata sa smrtnim posledicama.

IZVORBeta
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.