NEOPHODNO SKUPITI 2700 EVRA ZA GPS OGRLICU: Vanda je jedina markirana vučica u Srbiji

Dok se u čeki na planini Jadovnik u oktobru mesecu prošle godine očekivao medved, na obeleženo mesto potpuno neplanirano ušetala je vučica. Stručnjaci su iskoristili ovaj neobičan dolazak i po prvi put u Srbiji markirali ovu životinju.

Dobila je ime Vanda i satelitsku elektronsku ogrlicu koja je stigla iz Hrvatske, prenosi agencija RINA.

Markirali smo medvede, a ona je došla sasvim neplanirano i za nju smo ogrlicu morali posuditi od kolega iz Hrvatske koji su nam izašli u susret. Ona je tada vraćena u prirodu i upravo zahvljajući tom monotoringu dobijamo izuzetno važne informacije o njenom kretanju i načinu života. Međutim, došlo je vreme kad ogrlicu moramo da vratimo, a za novu nemamo sredstava jer je potrebno preko dve hiljade evra, izjavio je za RINU, Vjekoslav Joksimović iz UG “Jadovnik – oaza netaknute prirode”.

Foto: Udruženje građana „Jadovnik“

Vanda sada ima dve ipo godine i jedini je za sada markirani vuk u Srbiji. Ove životinje su na planini Jadovnik u velikoj opasnoti od istrebljenja, jer se njihov lov vrši nekontrolisano.

Naš cilj je da sačuvamo ove jedinke. Zahvaljajući Vandi dobijamo informacije o teritorijama koje preferira, da li je kotila, da li se njihova brojnost povećava. Da li živi sama ili u čoporu, to su sve informacije koje su nam od velike važnosti. Naš cilj je da ukoliko budemo u mogućnosti markiramo još jednog vuka. Sami plaćamo gorivo, sve troškove, a marikiranje iziskuje veće količine novca, ističe Joksimović.

Na planini Jadovnik, vrši se monotoring i mrkog medveda, a kada su markirali vučicu Vandu u čeku je došao i izuzetno redak primerak ove jedinke, kom su stručnjaci sa Biološkog fakulteta dali ime Bora, a već nekoliko godina unazad prati se medved Miloš.

IZVORRINA.rs / PP Media
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.