Počela uplata po 30 evra korisnicima socijalne pomoći

Izvor: INA FASSBENDER / AFP

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je jutros počela uplata prvih 30 evra u dinarskoj protivvrednosti za 143.313 korisnika novčane socijalne pomoći i za 9.500 osoba lišenih slobode.

On je podsetio da oko milion i 700 hiljada penzionera u Srbiji u septembru mogu očekivati uplatu od 50 evra, a drugih 30 evra u novembru.

Uplata u iznosu od 60 evra za ostale građane počinje 12. maja, a očekuje se da će svima novac na računima biti do 20. maja, dok drugih 30 evra mogu očekivati u novembru, rekao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ističući da je potrošnja veoma važna, on je naveo da se sve što se daje građanima u velikom delu vraća u budžet, jer ljudi troše, kupuju proizvode.

Nakon prošlogodišnje podrške u iznosu od 100 evra rezultat je bio vidljiv, jer smo u doba najveće ekonomske krize ikada, imali veoma mali pad privredne aktivnosti. U Srbiji nisu zatvarane fabrike i nisu zatvarana radna mesta, kao u nekim značajno razvijenijim ekonomijama od naše, objasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, u drugoj polovini maja uplatu od 100 evra mogu očekivati Srbi na Kosovu i Metohiji, uključujući i decu, a nezaposlenima će biti uplaćeno po 200 evra.

Nezaposleni u ostalom delu Srbije u junu će dobiti pomoć od 60 evra.

Mali je ponovio i da će svi oni koji budu do 31. maja dobili makar jednu dozu bilo koje vakcine od četiri dostupne u Srbiji, dobiti još po 3.000 dinara. Prijava će trajati od 1. do 15. juna, a pravo na prijavu će imati građani stariji od 16 godina.

IZVORFoNet / N1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.