Mihajlović: Država želi da omogući građanima da sami proizvode struju

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da država želi da omogući građanima da sami proizvode električnu energiju i samim tim imaju niže račune, saopšteno je iz njenog kabineta.

Mihajlović je navela da je namera države da omogući da na svaki krov kuće i stambene zgrade mogu da se stave solarni paneli.

Ako živite u zgradi, biće vam potrebna odluka stambene zajednice ili dela zajednice, zatim okvirni projekat za solarne panele, koji se potom priključuju na postojeće instalacije u stanu i kući i za toliko koliko se električne energije proizvede biće vam niži računi, poručila je ona.

Kada niste kod kuće, ta energije se i dalje proizvodi, odlazi u distributnivnu mrežu i čuva za naredni mesec, dodala je ministarka.

Ona je za kazala da će novi zakoni omogućiti građanima da delom sami, a delom uz pomoć subvencija države i grada, urade izolaciju i zamene stolariju u svojim kućama i stanovima.

Prema njenim rečima, radi se o predlozima zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, o energetici, energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i o obnovljivim izvorima energije, koji su usvojeni u ponedeljak.

IZVORFoNet / N1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.