Mali: Porodilje dobijaju pun iznos zarade, eventualni propusti biće ispravljeni

Nadležne službe trenutno ispituju sva izdata rešenja sa iznosima naknade zarade za porodilje, kako bi utvrdili kako je i na koji način došlo do eventualnog propusta. Ukoliko se otkrije da postoji bilo kakav propust, on će biti ispravljen, a nova korigovana rešenja biće poslata u najkraćem roku, istakao je ministar finansija Siniša Mali.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da trudnice i porodilje ni na koji način neće biti oštećene i da će nastaviti da primaju pun iznos naknade zarade za vreme trajanja bolovanja, kao što je to bio slučaj i do sada, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kako je istakao, to znači da će i trudnice i porodilje koje rade u firmama koje su prihvatile odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, primati pun iznos naknade zarade i neće biti nikakvih umanjenja tih naknada.

Mali je istakao da se Uredbom o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti Kovid-19, to eksplicitno i propisuje.

Doprinosi čije je odlaganje plaćanja odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenom za svrhu ostvarivanja prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom, kao i ostvarivanja prava u druge svrhe, stoji u uredbi.

Ministarstvo citira i odredbe dve uredbe koje se odnose na ekonomsku pomoć preduzećima tokom pandemije virusa korona, gde je precizirano da se odloženi doprinose smatraju – plaćenim.

Kao što vidite u obračunu naknade zarade i trudnicama i porodiljama će se obračunaviti i meseci za koje poslodavac nije platio dažbine. Ministarstvo finansija je to veoma jasno propisalo, ističe Siniša Mali, a navodi se u saopštenju ministarstva.