Kreće sezona polenskih alergija, kako najbolje zaštititi decu?

Polen je jedan od najčešćih pokretača sezonskih alergija, koju stručnjaci najčešće nazivaju „sezonskim alergijskim rinitisom“. Sitna, lagana i suva polenova zrna kroz vazduh raznosi vetar, a većina polena najčešće potiče od drveća, korova i trava. Kako tokom ovog proleća najbolje zaštititi decu koja su sklona alergijama?

U proleće, kada drveće počne da cveta, polen se pojavljuje svuda u vazduhu, što uzrokuje zdravstvene poteškoće svima onima koji imaju problem sa alergijama. Indikatori se najčešće manifestuju kao kijanje, svrab, suzenje očiju i kašalj, a mnogima je trenutno zbunjujuća i razlika u simptomima između alergije i koronavirusa.

Ti simptomi su vrlo slični kao i simptomi korona infekcije, ima i razlike, najčešće nam je povišena temperatura diferencijalno dijagnostički znak da li je to respiratorna ili korona infekcija, ili je to alergija. Naši roditelji su vrlo edukovani, koji dovode decu u Dečju bolnicu, oni imaju kalendar polenizacije, njihova deca su alergološki testirana, i velika većina njih tačno zna kada treba da krene sa terapijom, koja se daje preventivno, da ne bi došlo do simptiooma alergijske bolesti, kaže za N1 Olivera Ostojić, dečji pulmolog.

Sklonost ka alergiji se nasleđuje, ali to ne znači da će dete obavezno da imati alergiju i da će njegove reakcije biti iste kao kod roditelja. Pa tako, ukoliko oba roditelja imaju alergije njihova deca će imati od 60 do 80 posto veće mogućnosti da i sami razviju alergijske reakcije.

To sve sad zavisi od anamneze, od podataka o tome da li roditelji imaju ili nemaju sklonost ka alergiji. Zavisi od početka života, da li je dete dojeno ili ne, da li ima pušača, koliko je zagađena sredina. Znači, te alergije se mogu ispoljiti od najmlađeg uzrasta. Obično se respiratorne alergije od druge godine života pa na gore ispoljavaju, objašnjava Ostojić.

Kako bi se alergije predupredile, važno je preduzeti preventivne mere i smanjiti kontakt deteta sa alergenom. Koncentracija polena znatno varira u toku dana, a najveća je u jutarnjim časovima, dok vetroviti dani takođe mogu pogoršati stanje, jer se stvara veća mogućnost za kontakt sa polenom. Po ulasku u kuću najpreporučljivije je da se dete presvuče, umije i opere ruke.

Polenske alergije su retke kod beba, a najčešće se pojavljuju kod dece posle treće godine života. Da bi se identifikovala alergija, potrebno je uraditi alergo-test koji podrazumeva kožne probe na paletu inhalatornih alergena, a postoji i alergološko testiranje iz krvi.

Iako sva testiranja mogu biti negativna, ne znači da nije prisutna alergija, jer su alergeni brojni i nisu svi obuhvaćeni alergološkim testiranjem.

IZVORDušica Jovanović / N1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.