Kon: Kao Jevrejin nikad se nisam odrekao srpskog porekla

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici nisu jedini koji danas slave Svetog Stefana. Dan posvećen ovom velikom hrišćanskom sveu obeležava i epidemiolog dr Predrag Kon, koji je o tome pisao na svom Fejsbuk profilu.

Sveti Stefan je slava koju tradicionalno obeležavam. Slava mog dede i devojačka slava moje majke. Najuži krug porodice. Kao deklarisani Jevrejin nikad se nisam odrekao srpskog porekla, napisao je Kon na Fejsbuku.

Trećeg dana Božića, 9. januara po novom kalendaru, obeleževa se dan svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

Vernici govore da je Stefan bio Jevrejin i srodnik apostola Pavla. Prvi je od sedam đakona koje su sveti apostoli rukopoložili i postavili u službu pomaganja sirotinje u Jerusalimu. Zato je i prozvan arhiđakonom. Svojom verom činio je mnoga čuda među ljudima, a svojim protivnicima suprotstavljao se mudrošću i silom svetog duha.

IZVORNova.rs / Pero Jovović
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.