KON: Vakcinacija trudnica ne može da krene odmah zbog birokratije

Predrag Kon, Foto: RTS/Printscreen

Zbor propisa se ne može se očekivati da vakcinacija trudnica počne istog dana kada struka kaže da treba da se vrši, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Predrag Kon.

On je kazao da je sažetak karakteristika leka sastavni deo Zakona o lekovima, a u tom sažetku nigde ne piše, bar za sada, da mogu da se vakcinišu trudnice.

Lekar koji postupa izvan toga, postupa mimo zakona. Ovo govorim ne samo zbog gledalaca, nego i zbog onih koji treba da ubrzaju čitavu birokratiju, koja ide sporo, rekao je Kon za televiziju K1.

Takođe, u propratnoj dokumentaciji uz isporuke vakcina takođe ne piše da trudnice mogu da se vakcinišu, dodao je on.

Isto ne piše ni u stručnom metodološkom uputstvu koje piše institut “Batut”, objašnjava epidemiolog.

Prema tome, ne može se očekivati da istog dana kada struka vrlo jasno kaže da treba da se izvrši vakcinacija trudnica, da se to dešava i na terenu. Zato što su svi lekari naučeni da postupaju u skladu sa sažetkom karakteristika leka i stručnim metodološkim uputstvom, rekao je Kon.

IZVORN1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.