KAKO EPS TRUJE SRBIJU: Dokazi pred sudom

Regulatorni institut za za obnovljivu energiju (RERI) podneo je danas tužbu protiv Elektroprivrede Srbije (EPS) u kojoj od ovog javnog preduzeća zahtevaju samo jedno – da prestanu da truju građane Srbije, kaže za Nova.rs predsednik Upravnog odbora RERI, advokat Jovan Rajić. Objašnjava da je dokumentacija za tužbu prikupljana više od godinu i po dana i da su sudu priloženi jasni dokazi o tome da EPS ugrožava zdravlje građana, a ponuđeni su i konktreni načini na koje bi to moglo da se prekine.

Advokat Rajić objašnjava da je RERI više od godinu i po dana prikupljao dokaze – dokumentaciju od Elektroprivrede Srbije, Ministarstva za zaštitu životne sredine, a koristio je i zvanične izveštaje EPS-a i Agencije za zaštite životne sredine (SEPA), kao i izveštaje koje je SEPA slala Evropskoj agenciji za zaštitu životne sredine.

Glavni dokazi u postupku došli su od zvaničnih institucija i od samog EPS-a, kaže Rajić i daodaje da su uz to dostavili i dva ekspertska nalaza, rađena isključivo za tužbu koja je danas predata Višem sudu u Beogradu.

Među njima je ekspertski nalaz pulmologa, prof. dr Dragane Jovanović.

Ona je utvrdila neupitan uticaj emisija sumpor-dioksida iz EPS-ovih postrojenja u toku 2018. i 2019. godine na zdravlje neodređenog broja ljudi, objašnjava advokat.

I u mnogo manjim količinama i u mnogo kraćoj izloženosti sumpor-dioksidu dolazi do povećanja broja slučajeva i češćeg obolevanja ljudi od kardiovaskularnih bolesti, disajnih organa i različitih vrsta maligniteta, dodao je.

Drugi ekspertski nalaz radio je za ovu tužbu Inženjerski biro za tehnologiju zaštite životne sredine iz Nemačke u kom su ponuđena alternativna rešenja koja omogućavaju da se rad termoelektrana uskladi sa propisima, da se ne ugase.

Odredili su u svom nalazu tačan broj radnih sati po godinama, koliko koja elektrana može da radi a da bude usklađena sa dozvoljenim vrednositima, zatim koja količina lignita bi smela da se koristi, a definisali su i moguća tehnička rešenja, poput korišćenja sistema za odsumporavanje, mokre tehnike krečom, objasnio je Rajić.

EPS je iz TE “Kostolac” i TE “Nikola Tesla” tokom 2018. i 2019. godine emitovano šest puta više sumpor-dioksida nego što je propisano Nacionalnim planom za smanjenje emisija (NERP), koji je Srbija, kao čanica Energetske zajednice u obavezi da poštuje od 2018. godine. Osim toga, EPS na to obavezuju i naši propisi – Zakon o zaštiti vazduha i uredba o maksimalnim dozvoljenim emisijama.

Pritom je na TE “Kostolac B” još 2017. izgrađen sistem za odsumporavanje, koji kako kaže Rajić, i dalje ne radi jer nema upotrebnu dozvolu.

“Tražimo samo da prestanu da truju građane.”

Kada smo to ukrstili sa nalazima pulmologa i Zakonom o obligacionim odnosima, podeli smo tužbu zbog ugrožavanja zdravlja građana, kaže advokat. Naglašava da se tužbi zapravo traži da sud obaveže EPS da u preostalom peridu važenja NERP-a, do 2027. godine, poštuje ovaj dokument i ne emituje prekomernu količinu zagađujućih materija.

Kako to da urade? Pa ponudili smo i za to rešenje Instituta. Ne mogu da kažu kako tražimo gašenje termoelektrana, tražimo samo da se usklade. Tražimo od sudske vlasti da ih i ona obaveže da to poštuju, kaže on i sumira: