Građani Albanije u Srbiju i obrnuto samo uz ličnu kartu

Građani Albanije od srede mogu da uđu na teritoriju Srbije samo sa ličnom kartom, saopštilo je albansko Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove, a prenosi portal KoSSev. Ovako nešto omogućeno je, kako je rečeno, nakon stupanja na snagu sporazuma koji su potpisali vlade dve države.

Sada će se za sve državljane Albanije koji putuju u Srbiju smatrati kao važeća sledeća dokumenta: pasoš, diplomatski pasoš, službeni pasoš, putna isprava za ulazak (povratak) u Repuliku Albaniju, biometrijska lična karta. Ovim sporazumom omogućeno je i državljanima Srbije da pređu albansku granicu samo sa ličnom kartom, poručilo je ovo ministarstvo, a prenosi KoSSev.

Isto će moći da učine i sa običnim, diplomatskim ili službenim pasošem, dozvolom za prolazak i biometrijskom ličnom kartom, dodali su.

Osim građana Srbije, samo sa ličnom kartom u Albaniju mogu ući i građani Crne Gore, Severne Makedonije, BiH i Kosova.

Omogućavanje građanima Albanije da uđu na teritoriju Srbije samo sa važećom biometrijskom ličnom kartom rezultat je međudržavnog sporazuma između dve zemlje u sklopu inicijative o mini Šengenu potpisanog početkom novembra meseca.

Odluku o ulasku samo uz ličnu kartu prethodno je usvojila Vlada Srbije navodeći da se njenom primenom stvaraju dodatni preduslovi za dalje razvijanje privredne, ekonomske, naučne, prosvetne, sportske i kulturne saradnje između dve države.

Inicijativa balkanski „mini Šengen“ stvorena je s ciljem eliminisanja prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala u regionu.

Nju su pokrenuli predsednik Srbije i premijeri Albanije i Severne Makedonije potpisivanjem zajedničke deklaracije o regionalnoj saradnji.

Inicijativi bi, prema ovoj ideji trebalo da se pridruže sve zemlje Zapadnog Balkana, ali i Priština koja se na to obavezala potpisivanjem sporazuma o ekonomskoj normalizaciji u Vašingtonu 4. septembra ove godine. Međutim, za sada sastancima o „mini Šengenu“ nije prisustvovao kosovski premijer, kao ni predstavnici Crne Gore i Bosne i Hercegovine, navodi KoSSev.