Fondacija Alek Kavčić: Izdavačka kuća Klet tužila fondaciju

Izvor: Screenshot / YouTube

Izdavačka kuća „Klet“ tužila je fondaciju Alek Kavčić i, kao privremenu meru koja treba da traje do okončanja postupka, zatražila od suda da se zabrani rad sajta besplatnabiblioteka.com i mogućnost naručivanje udžbenika preko njega, prenosi Beta.

Klet je tužbu podneo, kako su naveli, zbog „nelojalnog ponašanja fondacije koje može da stvori štetu tužiocu, nudeći udžbenike za dva dinara po stranici“, a smatraju da su do sada oštećeni za 3,66 miliona dinara.

Fondacija je u saopštenju ocenila da „tužba sadrži neistine“, a dodaju i da su za sudski proces pripremili „mnoštvo dokaza o korupciji koja prati izbor udžbenika po školama“.

Sve ćemo dostaviti sudu. Nakon toga, spremni smo i da sve podelimo sa medijima. Imamo pisana svedočenja izdavača koji svoju korupciju pravdaju korupcijom drugog izdavača. I to sve traje godinama, a sve na štetu roditelja osnovaca, navodi se u saopštenju.

Fondacija je navela da su joj pojedini mediji potvrdili da su neki od tekstova koji su u poslednja dva meseca izlazili o besplatnim udžbenicima, fondaciji Alek Kavčić, kao i o samom profesoru Kavčiću, zapravo plaćeni, a da će sudskim putem tražiti da se objavi ko je plaćao te tekstove.

Aleksandar Alek Kavčić, profesor na Univerziteta Karnegi Melon u Pitsburgu, u SAD, počeo je od januara da nudi besplatne udžbenike za obrazovanje u Srbiji, koji su u elektronskoj formi na internetu, a koji su bili dostupni i za štampu.

Taj potez je kritikovalo više izdavačkih kuća, uz tvrdnje da se time narušavaju autorska prava.

IZVORBeta / N1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.