Dačić: U slučaju vanrednih izbora, referendum o izmenama Ustava održati pre njih

Foto: Tanjug (Sava Radovanović)

Ako bude vanrednih parlamentarnih izbora, Skupština će biti raspuštena, a nemoguće je da raspuštena Skupština proglasi Ustav, što znači da bi referendum o izmenama Ustava morao da bude sproveden pre izbora, rekao je predsednik Skupštine Ivica Dačić, po završetku sednice skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Objašnjavajući proceduru izmene Ustava, Dačić je rekao da se ona završava proglašenjem Ustava u Skupštini i to dan posle proglašenja rezultata referenduma.

Ako se referendum održava u vreme kada su izbori, u tom momentu je Skupština raspuštena, što znači da je nemoguće da proglasi Ustav, što opet znači da ustavne promene moraju da se završe pre raspuštanja Skupštine, naglasio je Dačić.

Sednici Odbora, na kojoj je bilo reči o ustavnim promenama, pristustvovale su, osim premijerke Brnabić i predsednika Skupštine, ministarka pravde Maja Popović, kao i ministarka za ljudska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

IZVORFoNet / N1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.