Carina: Lažnim sondama ukrali najmanje 95.000 litara nafte iz broda

Izvor: N1

Carinici su prilikom vanredne kontrole domaćeg broda u luci Smederevo utvrdili da u njegovim brodskim tankovima nedostaje preko 95.000 litara nafte, čija bi tržišna vrednost bila oko 15 miliona dinara, a pronašli su i mehanizam koji je zaposlenima omogućavao da ukradu gorivo.

Slučaj brodske posade koja je, najverovatnije u dužem periodu, vršila milionske malverzacije sa gorivom su predati policiji i tužilaštvu zbog postojanja elemenata krivičnog dela, navodi se u saopštenju Uprave carina.

Nakon višemesečnog praćenja utvrđeno je da brod ulazi u Srbiju i izlazi iz nje sa „nerealno velikim količinama pogonskog goriva, za šta ne postoji ekonomska opravdanost“.

Osim toga, sumnju je izazivala i činjenica da je posada zbog nemogućnosti lociranja u našim teritorijalnim vodama isključivala elektronski sistem za praćenje plovila.

Prilikom poslednje detaljne kontrole ovog broda, koji je u luku Smederevo pristao zbog utovara rude, otkriveno je da je brod opremljen mehanizmom za lažiranje pri merenju goriva, zahvaljujući kojem se prilikom kontrola uvek očitava ona količina nafte koja odgovara brodskoj posadi, navodi se u saopštenju.

Potpunom demontažom jednog mernog mesta, carinici su otkrili da se ispod poklopca nalaze lažne sonde u vidu epruveta i cevi, kao i da je količina nafte u brodskom tanku neuporedivo manja od prethodno očitane.

Slučaj su u dalju nadležnost preuzeli policija i tužilaštvo, koji će se zbog postojanja elemenata krivičnog dela baviti daljom istragom, dodaje se u saopštenju.

IZVORBeta / N1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.