Brod koji je blokirao Suecki kanal počeo da se kreće

Teretni brod „Ever given“, koji je skoro nedelju dana zaglavljen u Sueckom kanalu, počeo je da se kreće, saopštila je kompanija „Inchcape shipping“

Ever given je uspešno vraćen u odgovarajući položaj jutros u 4.30 i trenutno je bezbedan, navela je kompanija na svom Tviter nalogu.

Portali za praćenje pomorskog saobraćaja pokazuju da se brod od 200.000 tona udaljio od zapadne strane kanala, jednog od glavnih svetskih plovnih puteva.

Dugačak koliko četiri fudbalska igrališta, teretnjak koji prevozi teret između Azije i Evrope, nasukao se u utorak u uskom veštačkom kanalu, koji deli kontinentalnu Afriku od Sinajskog poluostrva.

Brod je zaustavio kretanje kroz kanal, gde prolazi više od 10 odsto međunarodne pomorske trgovine. Svaki dan blokade donosi velika kašnjenja i troškove za taj sektor.

Više od 300 brodova čeka na dva kraja kanala koji povezuje Crveno more i Sredozemlje.

IZVORBeta / N1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.