Bivši direktor Galenike osuđen na šest godina zatvora

Viši sud u Beogradu je na šest godina zatvora prvostepeno osudio nekadašnjeg generalnog direktora kompanije Galenika ad, Nenada Ognjenovića, zbog zloupotrebe položaja.

Zbog istog krivičnog dela Viši sud je s tri godine zatvora kaznio bivšeg generalnog direktora kompanije Velefarm ad holding, Dragoljuba Vučićevića.

U procesu „Galenika 1“, sud je Ognjenoviću izrekao i meru zabrane od pet godina obavljanja poziva, delatnosti i svih dužnosti vezanih za raspolaganje, korišćenje, upravljanje, rukovođenje i čuvanje javne svojine u državnim organima, republičkim ustanovama, javnim preduzećima i privrednim društvima u vlasništvu države.

Kako je saopšteno, osuđenima je u kaznu uračunato po oko godinu dana koliko su u pritvoru Ognjenović i Vučićević.

Uz to, oni će morati da u roku od šest meseci od dana pravosnažnosti presude, na ime naknade štete solidarno plate Republici Srbiji 539 miliona dinara s tim što se iznos solidarne obaveze Vučićevića ograničava na 434 miliona.

Sud je tom odlukom odbacio optužbu protiv Dragana Pavlovića za pranje novca.

Na zahtev zamenika tužioca za organizovani kriminal i branilaca optuženih, sud je rok za izjavljivanje žalbe na presudu produžio za 15 dana, na ukupno 30, od prijema pismenog otpravka presude.

Ognjenović i Vučićević su osuđeni jer su od 2008. do 31. decembra 2009. godine „iskorišćavanjem svojih ovlašćenja“ oštetili Galeniku za oko 5,2 miliona evra, a firmi „Pharmatrade“ sa Maršalskih ostrva pribavili protiv pravno imovinsku korist od oko 4,9 miliona evra.

Ognjenović je bio optužen i za višemilionske zloupotrebe prilikom nabavke umetničkih dela od radnje „Pavlović“ u vlasništvu Dragana Pavlovića i privrednog društva „Livnica Jeremić“, čiji je vlasnik bio Miodrag Jeremić koji je umro tokom postupka.

Po toj tački optužnice, Ognjenović je kupovao skulpture i ploče za spomenike po višim cenama od tržišnih, čime je oštetio Galeniku za više od 140 miliona dinara.