Bajden čestitao Vučiću i građanima Srbije predstojeći praznik – Dan državnosti

U pismu-čestitki američkog predsednika Džozefa Bajdena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pored uobičajenog isticanja posvećenosti unapređenju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrednosti nedvosmisleno se poziva na međusobno priznanje Srbije i Kosova kao posledice postizanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Predsednik SAD Džozef Bajden uputio je pismo-čestitku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti.“U ime američkog naroda upućujem iskrene čestitke Vama i Vašim sugrađanima povodom Dana državnosti Srbije 15. februara“, piše u čestitki.

Imajući u vidu 140 godina partnerstva između naših dveju zemalja, Sjedinjene Države ostaju trajno posvećene unapređenju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrednosti, naveo je Bajden.

I dalje, ističe, ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i pružamo vam podsticaj da i dalje preduzimate teške korake ka postizanju tog cilja – uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje.

Snaga naših odnosa temelji se na dubokoj istoriji veza između naših naroda koji su ratovali kao saveznici u oba svetska rata i mi izuzetno cenimo veliki doprinos koji su Srbi dali američkom društvu u mnogim oblastima, napisao je američki predsednik.

Takođe, navodi, cenimo našu blisku saradnju u borbi protiv pandemije kovid 19, dok se zajedno suočavamo sa ovim globalnim izazovom bez presedana.

Radujem se saradnji sa Vama na produbljivanju prijateljskih veza između naših zemalja i jačanju odnosa između Srbije i Sjedinjenih Država. Vama i narodu Srbije želim da radosno proslavite svoj praznik, piše u čestitki.

Kako je reč o tome da je u čestitki za Dan državnosti Srbije iz Bele kuće, koje su uglavnom protokolarne, prvi put poslata ovakva vrsta poruke u kojoj se apopstrofira buduće rešenje kosovskog problema međusobnim priznanje Srbije i Kosova, očekuje se, kako Tanjug saznaje, da Vučić danas nakon što bude prisustvovao vojnoj vežbi u Pančvu, odgovori na tu poruku.

IZVORRTS
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.