ZIMSKA ŠKOLA MLADIH MATEMATIČARA U ČAČKU

Čačak – U toku zimskog školskog raspusta u periodu od 8. do 14. januara u Čačku se organizuje Zimska škola mladih matematičara – Čačak 2023. Namenjena je učenicima osnovnih škola iz cele Srbije koji vole i imaju povišen interes za izučavanje matematičkih sadržaja. Organizator Zimske škole mladih matematičara – Čačak 2023. je matematički klub „Diofant“ iz Valjeva, koji se bavi unapređivanjem rada sa talentovanim učenicima.

Dr Vojislav Andrić, predsednik matematičkog kluba „Diofant“ Valjevo

„Cilj naše škole je da decu dodatno edukujemo i pripremimo za nastupajuća matematička takmičenja. U radu škole učestvuje 111 učenika, od kojih je 60 iz Čačka i 51 učenik iz raznih krajeva Sbije. U radu škole učestvuje i 12 profesora koji su specijalisti za rad sa obdarenim učenicima i koji imaju veliko iskustvo na takmičenjima i matematičkim olimpijadama. Nastava se održava u Domu učenika koji pruža odlučne uslove za rad, ali i za smeštaj. Deca će imati i dodatne aktivnosti, radionice, razna takmičenja iz šaha, stonog tenisa, sudokua i slično. Deca su uzrasta od trećeg do osmog razreda osnovne škole“, rekao je dr Vojislav Andrić, predsednik matematičkog kluba „Diofant“ iz Valjeva.

Za 60 učenika iz Čačka , Zimska škola mladih matematičara je potpuno besplatna. Jedan od učenika iz našeg grada je i dvanaestogodišnji Jovan Ružičić.

Jovan Ružičić, učenik OŠ „Milica Pavlović“

„Pohađam šesti razred Osnovne škole „Milica Pavlović“ i opredelio sam se za školu mladih matematičara, jer se spremam za takmičenja i želim da poboljšam svoje znanje. Matematiku volim više nego ostale predmete, interesantne su mi matematičke kombinacije, zadaci sa množenjem i deljenjem“, izneo je svoje utiske, Jovan Ružičić, nakon prvog dana Zimske škole za mlade matematičare.

Punu podršku ovom pilot projektu dala je i lokalna samouprava.

Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika

„Veliko je zadovoljstvo što se ovakva škola održava u našem gradu, mislim da će im uslovi odgovarati. Učenici su smešteni u najlepšem delu grada, pored nastave imaće priliku i da upoznaju Gradsku plažu, SC „Mladost“ i institucije kulture i deca koja su došla sa strane, imaće šta da vide. Posebno mi je drago i na tome smo insistirali, da više od 60 naših učenika pohađa ovaj program besplatno i siguran sam da ćemo od tih 60 imati nekog novog Teslu, Milankovića ili Pupina. Bitno je da rade ono što vole, a mi kao dobri domaćini, da im pružimo najbolje moguće uslove.“ – rekao je Petković.

Organizatori veruju da će Zimska škola za mlade matematičare prerasti u tradiciju.

Novinar i fotografije: Svetlana Vučković

Direkt.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.