ZELENA ENERGIJA U FUNKCIJI UNAPREĐENJA RAZVOJA PRIVREDNOG SEKTORA U RAŠKOM I MORAVIČKOM OKRUGU

Čačak – Regionalna privredna komora Moravičkog i Raškog upravnog okruga sprovodi projekat „Zelena energija u funkciji unapređenja razvoja privrednog sektora u Raškom i Moravičkom okrugu“, koji se realizuje u okviru EU PRO PLUS programa. Realizacijom ovog programa planira se doprinos jačanju kapaciteta poslovnog sektora za uvođenje inovativnih sistema za proizvodnju energije na bazi obnovljivih izvora, odnosno solarne energije. Na današnjem okruglom stolu u Čačku, razmatran je ovaj projekat, koji se pre svega odnosi na povećanje konkurentnosti privrednih subjekata ugradnjom soalrnih panela.

Zoran Tufegdžić, direktor RPK Moravičkog i Raškog okruga

„To je projekat male vrednosti, ali koji je prvi i odskočna daska ulaska RPK u sistem projekata. Cilj ovog projekta jeste da za dvadesetak privrednih subjekata obezbedimo besplatne predračune i mogućnost da sagledaju isplativost ugradnje solarnih panela za sopstvene potrebe. Kroz više aktivnosti polako dolazimo do tog cilja, mi smo već objavili javni poziv gde su se prijavili privredni subjekti. Poziv je zatvoren 16.decembra, danas nastavljamo sa promocijom i predstavljanjem projekta. Ovo je pilot projekat za regionalnu komoru u ovom delu Srbije, planiramo u narednim godinama da se uključimo u projekte prekogranične saradnje. Imamo dobar tim i stručne ljude, bilo bi šteta da se zaustavimo na predračunu 20 privrednih subjekata“, rekao je Zvonko Tufegdžić, direktor RPK Moravičkog i Raškog  okruga.

Ono što je zadnjih nekoliko godina jako važno u Srbiji i celom svetu jeste pitanje klimatskih promena i to je nešto što ceo svet rešava, a sa druge strane zadnjih godinu dana sve je primetnija energetska kriza bilo kog oblika energije, izazvane pandemijom ili ratom u Ukrajini.

Jovan Nešković

„Privredna komora je prepoznala taj problem i zato je definisala ovaj problem kako bismo videli gde se mi u ovom trenutku nalazimo. Drugo, želimo da razgovaramo kako lokalna samouprava i privrednici zajednički mogu da rade na ovom polju. Zatim sledi analiza za privredne subjekte koji žele da rade na instalaciji fotonaponskih sistema i da pomognemo tim ljudima koji žele da smanje svoje troškove za električnu energiju. I na kraju, želimo da napravimo jedan Sajam obnovljivih izvora energije gde bi na jednom mestu sve proizvođače solarnih panela i potencijalnih privrednih subjekata koji žele to da koriste, skupili na jedno mesto. Ovaj projekat biće završen verovatno u februaru mesecu sledeće godine. Ono što je jako zanimljivo jeste da privrednici smatraju da će troškovi elektrikčne energije u narednom periodu jako opteretiti poslovanje preduzeća. Ono što je takođe jako važno, privredniici smatraju da lokalni razvoj mora voditi računa po pitanju misije C02. Veliki broj privrednika traži alternativu, jedna od njih jesu i solarni paneli, ali ono što su prepoznali kao problem jeste Elektrodistribucija. Suštinski, na tom polju između ELD i potencijlanih investitora moraće da se reši problem, jer je priključenje komplikovana stvar, a država će to morati da uprosti.“, naveo je  na današnjem okruglom stolu  Jovan Nešković, asistent na projektu.

Grad Čačak je prošle godine počeo da sprovodi mere energetske efikasnosti na predlog resornog Ministarstva rudarstva i energetike. Osnovne mere koje se subvencionišu od strane grada Čačka i resornog ministarstva su ugradnja solarnih panela za proizvodnju elektrikčne energije za sopstvene potrebe i kroz drugi konkurs zamena fasadne stolarije, izolacije, gradnja toplotnih pumpi i zamena kotlova na gas i pelet.

Vladimir Gojgić, načelnik GU za lokalni ekonomski razvoj

„U ovoj godini je 151 lokalna samouprava dobila sredstva od Ministarstva rudarstva i energetike, s tim što je grad Čačak najviše sredstava opredelio u svom budžetu za ove namene, pa je dobio najveća sredstva, ukupno 90 miliona dinara,od toga je grad Čačak opredelio 45 miliona dinara. Grad Čačak je konkurs za ugradnju soalrnih panela iz 2021 godine faktički skoro završio i ugrađeni su solarni paneli na 17 objekata. U toku je ispunjavanje potrebnih uslova da bi se dobio ugovor potpisan sa EPS-om i da se tih 17 građana nađu u Registru kupaca proizvođača za svoje solarne elektrane. Što se tiče drugog konkursa, prijave su pregledane, od 431 prijave, 408 naših sugrađana se našlo na preliminarnoj listi i komisija kreće sa obilaskom od ponedeljka 26. decembra i nadamo se da će između 20. i 25. januara 2023. biti svi posećeni, da se provere i podaci iz prijavnog formulara, nakon čega će biti objavljena konačna lista i potpisani trojni ugovori. Najveće interesovanje naših sugrađana bilo je za zamenu fasadne stoalrije, radovi će krenuti početkom marta i namera grada Čačka je da i u narednoj godini opredeli značajna sredstva za ove mere„, obrazložio je Vladimir Gojgić, načelnik GU za lokalni ekonomski razvoj.

Novinar: Svetlana Vučković, fotografije: Nela Radičević
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.