Završen prvi dan zasedanja Skupštine. Odbornici sutra glasaju

Čačak – Na predloženom dnevnom redu 20. sednice Skupštine Grada Čačka našle su se 23 tačke dnevnog reda, od kojih je najvažnija drugi po redu rebalans budžeta koje je gradsko Veće usvojilo pre sedam dana. Odbornici su razmatrali i predlog odluke o dodeli Decembarske nagrade Grada za 2022. godinu, kao i predlog odluke o dodeli zvanja Počasnog građanina grada Čačka.

Igor Trifunović, predsednik Skupštine grada Čačka
„Mislim da će odbornici prihvatiti predlog kadrovske Komisije da Počasni građaniin bude Bora Đorđević, naš Čačanin i frontmen benda „Riblja Čorba“. Mislim da je on pravi ambasador našeg Grada i da je zaslužio ovakvo priznaje. Komisija je predložila i tri predloga za dodelu Decembarske nagrade, koje će biti uručene 18.decembra na svečanoj Sednici Grada. Ove nagrade će poneti: Tatjana Obradović, hraniteljica, privrednik Slobodan Spasović Cini, ispred Foruma privrednika, budući da je Cini ostavio veliki trag u našoj privredi i  i izdavačka kuća „Pčelica“, za sve ono što radi za naše najmlađe u oblasti izdavaštva. Mislim da je humanost koju je pokazala Tatjana Obradović u ovim teškim vremenima za svaku pohvalu, što Grad ume da ceni. Što se tiče rebalansa budžeta grada Čačka, on je pre sedam dana usvojen na gradskom Veću u iznosu od 7.155.000.000 dinara. U odnosu na prošli rebalans je nešto niži, ali nakon sagledavanja realnosti, došli smo do zaključka da je nemoguće realizovati sve aktivnosti koje su bile u planu. Prvenstveno se radi o spomeniku Županu Stracimiru, što nas očekuje u narednoj godini“, rekao je predsednik Skupštine grada Čačka, Igor Trifunović.
Odbornica Nove Srbije, Zorica Knežević, navela je da budžet za ovu godinu nije dobro planiran, čim je, kako kaže, na redu i drugi rebalans.

Zorica Knežević, odbornica Nove Srbije
„Što se tiče Nove Srbije, najveće zamerke i ono što bode oči su subvencije koje se izdvajaju iz budžeta, a to su ogromne sume novca. I prvim rebalansom je dodato 64 miliona dinara  na 219 miliona, znači 283 miliona dinara su subvencije koje se izdvajaju iz budžeta grada. Ne računamo one subvencije koje se odnose na energetsku efikasnost, međutim i tu vidimo da nije urodlilo plodom ono što je resorno Ministarstvo pripisalo da se građanima pomogne oko izolacija njihovih domova, jer je veoma mali odziv i to je posebna priča. Drugo, osnovnom odlukom za razvoj kulture i informisanja je opredeljeno 490 miliona dinara, a mi smo došli sada do iznosa od 611 milina dinara za razvoj kulture i informisanja. Vidimo da su to ogromni izdaci iz budžeta, tražićemo tačan iznos koliko je MInistarstvo pomoglo. Vidimo da se ne izdvajaju sredstva za običan, normalan život naših sugrađana. Takođe , imamo zamerku zašto se nisu povećala sredstva Ustanovi „Zračak“, Centru za socijalan rad i Crvenom krstu, kada je povećanje sredstava neophodno kada naši ugroženi sugrađani veoma teško žive, posebno penzioneri sa najnižim primanjima. Što se tiče decembarskih nagrada, mi ne učestvujemo u glaasnju i danas nećemo gblasati ni za jednu tačku Dnevnog reda“, rekla je Zorica Knežević, odbornica Nove Srbije.

Dragan Bisenić, ispred Grupe građana „Čačak je naš“ naveo je rebalans budžeta kao najbitniju tačku 20.Sednice Skupštine grada Čačka.

Dragan Bisenić, GG „Čačak je naš“
„Ono što nas najviše interesuje je jedna bojazan da se ponovo počelo sa praksom subvencionisanja javnih preduzeća i njihovog poslovanja. To samo pokazuje da nešto nije u redu ili sa planovima tih preduzeća ili sa menadžerima i rukovodstvom. Evo jedan podatak, posle dužeg vremena, mi ponovo dugujemo Regionalnoj deponiji „Duboko“ , jer nekoliko meseci nismo uplatili svoje obaveze i to dovodi u pitanje sve ono za šta smo se u prethodonom periodu izborili da „Duboko“ izvršava svoje obaveze prema gradu Čačku, a ovako će ponovo imati izgovor da grad Čačak ne uplaćaje svoj deo novca za funcionisanje tog preduzeća , kao ni reprogram duga koji imamo iz prethodnog perioda. Za nas vrlo bitna tačka je i izmena plana finansiranja zaštite životne sredine. Ono što nam je posebno drago, iz ovog materijala vidimo priznanje lokalne vlasti da je kvalitet vazduha u Čačku među najlošijim u Srbiji i da definitivno nešto mora da se uradi po tom pitanju. Što se tiče predloga za Decembarsku nagradu, smatramo da je predlog za Tatjanu Obradović, hraniteljice izuztetno korektan i zaslužuje pažnju Grada, ali naš stav od početka, glasi da je Decembartska nagrada izgubila svoj značaj i mi nećemo glasati danas o ovom niti o bilo kom drugom predlogu“, zaključio je Bisenić.

Odbornici su na današnjoij sednici razmatrali izmene i dopune planova i postojanja za nekoliko javnih preduzeća i javnih ustanova.

Novinar: Svetlana Vučković, Fotograf: Željko Jagajić
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.