Zašto je grip ove zime skoro potpuno nestao

Pandemija koronavirusa je, čini se, uticala drastično smanjivanje broja obolelih od gripa, na nivo koji nije zabeležen u poslednjih 130 godina.

Medicinski stručnjaci u Velikoj Britaniji navode da se čini kao da grip skoro potpuno zbrisan, pošto je broj obolelih pao za 95 odsto, prenosi Sandej tajms.

Prema podacima do kojih je došao list, broj slučajeva influence koje su dijagnostikovali lekari je 1,1 na 100.000 ljudi, u poređenju sa proteklih petogodišnjim prosekom od 27 na 100.000 ljudi, prenosi RTS.

Podaci su vezani za drugu nedelju januara, koja je obično vrhunac sezone gripa, kada su hiljade hospitalizovane. Nijedan pacijent u Engleskoj ove godine sredinom januara nije primljen u bolnicu zbog gripa.

Ne mogu da se setim godine kada se nešto slično desilo, kaže Simon de Lusinjan, profesor primarne zaštite na Univerzitetu Oksford.

Džon Makauli, direktor centra Svetske zdravstvene organizacije u Londonu, rekao je da su ovi brojevi bez presedana.

Profesor Martin Maršal, predsedavajući lekara opšte prakse na Kraljevskom koledžu, smatra da su brojne mere preduzete u borbi protiv kovida 19 verovatno ključni faktor pada broja obolelih od gripa.

IZVORRTS / Nova.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.