ZAŠTITIMO BELOGLAVOG SUPA: Na hranilište Kašan ove godine izneto 2,5 tone hrane

Udruženje građana Jadovnik je, krajem prošle godine, započelo realizaciju inicijative pod nazivom “Zaštitimo beloglavog supa”. Inicijativu je podržala organizacija ORCA kroz projekat „Tvoje mesto u Srbiji“.

Članovi udruženja smatrali su da kroz ovu inicijativu mogu doprineti rešavanju problema nesanitarnog odlaganja životinjskog otpada u opštini Prijepolje i istovremeno pomoći zaštiti beloglavog supa.

Jedna od projektnih aktivnosti obuhvatala je aktivno iznošenje otpada životinjskog porekla na hranilište Kašan. Na ovaj način teži se obezbediti “prirodna reciklaža” otpada, a cilj je i da se stanovništvo podstakne na odgovorniji odnos prema njemu. U zimskom periodu, tokom januara i februara na hraniliste Kašan iznešeno je preko 2500 kilograma životinjskog otpada čime su se poboljšali uslovi života ovih ugrozenih lešinara tokom zimske oskudacije hranom, navode iz UG Jadovnik.

Ovo udruženje godinama unazad brine o zaštićenin i ugroženim biljnim i životinjskim vrstama ovog područja, što je neretko veoma težak zadatak. Ipak, kako ističu članovi udruženja, ljubav prema prirodi je ono što je jače od svih nedaća. Ovih dana je hranilište Kašan imalo i posebnog posetioca, svima dobro poznatog – medveda Miloša koji se probudio iz zimskog sna i došao na svoj prvi prolećni obrok.

Ljubitelji Jadovnika se zahvaljuju svima koji su doprineli da se i ova zima završi bezbrizno za beloglave supove i ostale posetioce hranilista i obećavaju da će ostati istrajni u svojim nastojanjima da očuvaju Jadovnik i da ga učine sto vidljivijim svim ljubiteljima prirode i avanturizma.

IZVORPP Media
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.