ZA ZALEĐENI BOGOJAVLJENSKI KRST PLIVAĆE VIŠE OD 185 TAKMIČARA

Čačak – Pod pokroviteljstvom Crkve Svetog Vaznesenja, Grada Čačka i Sportskog centra „Mladost“, devetnaestu godinu za redom organizuje se plivanje za zaleđeni Bogojavljenski krst. Tradicija se nastavlja, a ove godine proslavi Bogojavljenja i na manifestaciji plivanja za časni krst učestvuje rekordan broj plivača.

„U ovom takmičarskom delu prijavljeno je više od 185 plivača, što je rekord za sve ove godine. Do sada je bilo najviše 147 učesnika, a takođe sada imamo i rekordan broj dama koje su se prijavile, tačnije osam pripadnica lepšeg pola pokazaće odanost srpskoj veri i tradiciji. Mi smo se potrudili da u ovoj duhovnoj manifestaciji i takmičarskom delu sprovedemo mere bezbednosti, što se tiče plivača jer se radi o hladnoj vodi i teškim prirodnim uslovima, pa smo za sve takmičare organizovali besplatan lekarski pregled, a o bezbednosti takmičara brinuće se ronioci koji će sve vreme biti u vodi i koji će biti prisutni u slučaju neke potrebe. Verujem da neće biti intervencija. Ovo su dani milosrđa i davanja, te smo naišli na izuzetno dobru saradnju sa Crvenim krstom Čačka i imaćemo volontere koji će pomagati u sprovođenju ovih aktivnosti, a pored toga, organizovaćemo i dobrovoljno davanje krvi i pokušaćemo i tu rekord da pomerimo. Dosadašnji rekord su 54 jedinice koje smo skupili 2017.godine, a nadam se da će ovog puta biti više davalaca. Ove godine ćemo i za dvoje dece iz Tehničke škole skupljati dobrovoljni prilog. Inače, prijavljivanje za plivanje za Bogojavljenski krst je završeno, a lekarski pregledi su u toku“, rekao je Dragan Savković, ispred Sportskog Centra „Mladost.“

Čačak je, posle Beograda, prvi grad koji je obnovio plivanje za Bogojavljenski krst. Zahvaljujući dobrim ljudima i konstantnoj podršci Grada, nije neskromno reći da je plivanje za Bogojavljenski krst u Čačku, najorganizovanija manifestacija u Srbiji. Najveći teret posla počev od same organizacije, postavljanja dokova, bina za posetioce i čitave logistike, nosi Sportski centar „Mladost“.

„Još jedan lep događaj u našem gradu, na obalama Morave u toku su poslednje pripreme za tradicionalnu proslavu Bogojavljenja. Grad Čačak i SC Mladost sa svim javnim preduzećima trudi se da napravi zaista lep ambijent kraj reke. Pored radnika SC „Mladost“ moram da istaknem firmu „Stage pro“, koja godinama izlazi u susret, kako bi Čačak poslao još jednu lepu sliku tog dana sa obala Morave. Ovog puta pozivam sve naše sugrađane da podrže sve odvažne plivače i uveličaju proslavu ovog velikog praznika“, naveo  je pomoćnik gradonačelnika Miloš Stevanić.

„SC Mladost će se, kao i uvek truditi, da bude dobar domaćin i organizator ovako lepe manifestacije, kao što je plivanje za časni Bogojavljenski krst. Sve naše ljudske i materijalne resurse stavićemo na raspolaganje u organizaciji ove manifestacije i da protekne sve u najboljem redu. Svi ste dobrodošli na obale Morave“, uputio je poziv svim Čačanima, direktor SC Mladost, Matija Bratuljević.

Muzej je uključen u kulturnom delu, za sve ono što je narodna tradicija i izvornost vezana za sam praznik i da sve to očuvamo i predstavimo našoj publici.

„Osim plivanja za Bogojavljenski krst, mi već 13.godinu za redom organizujemo i Bogojavljensku akademiju, koja se održava u Kulturnom centru Čačak. Što se tiče same organizacije tradicionalne proslave Bogojavljenja, svečana praznična liturgija počinje u 8 časova i traje do 9.15 i tada kreće osveštanje vode, gde građani uzimaju Bogojavljensku vodicu koja se čuva u kući čitave godine. Posle toga organizuju se litije u kojima će učestvovati deca PU „Moje detinjstvo“ i ostali vrtići su dobrodošli, zatim 98.vazduhoplovna brigada iz Lađevaca. Litija kreće oko 9.30 uobičajenom trasom, ulicom Cara Dušana preko parkinga kod Osnovne škole Vuk Karadžić do Gradske plaže“, prenela je prateći program Snežana Šaponjić Ašanin, etnolog Narodnog Muzeja.

Plivače će pozdraviti dvojica zdravičara, krst će nositi igrači KUD -a „Abrašević“, a pobednik će dobiti titulu nosioca Bogojavljenskog krsta, a ta titula se tadicionalno proglašava uveče na Bogojavljenskoj akademiji, koja se održava u Kulturnom centru Čačka od 19 časova.

Novinar: Svetlana Vučković, Fotografije: Vlade Duba

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.