Za potpuno suzbijanje virusa potreban kolektivni imunitet preko 80 odsto

Epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon ocenio je da je masovna imunizacija najmanje 1,5 miliona stanovnika potrebna da se obezbedi kolektivni imunitet od „verovatnih 60 odsto“, što je dovoljno da se spreče epidemijski talasi kakve je Srbija do sada imala.

Za potpuno suzbijanje ovog virusa, potreban je kolektivni imunitet koji je preko 80 odsto. Ako očekujemo potpuno potiskivanje virusa, potrebno je da se vakcinišu svi koji žele – do tri miliona stanovnika, istakao je Kon u objavi na svom Fejsbuk nalogu.

On je dodao da je veliki broj (oko 40 odsto) imunitet stekao posle kontakta sa virusom, tako što je preležao kovid-19 ili imao asimptomatsku infekciju.

Rezultat masovne imunizacije će zavisiti od odziva stanovništva, ali i naše sposobnosti da od toga ne pravimo temu za podele, već temu o ličnoj zaštiti, ali i solidarnosti. Izlazak iz ove zdravstvene krize se jasno vidi, brzina izlaska zavisi od nas, istakao je Kon.

IZVORN1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.