Vučić: Više od 60 odsto glasalo „da“ na referendumu

Foto: Printscreen/RTS.rs

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekao je da je više od 60 odsto izašlih birača glasalo „da“ na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa. Građani su izglasali ustavne promene, saopštio je Vučić i čestitao građanima na demokratskoj atmosferi.

Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije naveo da je 60,48 građana, izašlih na referendum o promeni Ustava, glasalo za promene, a 39,52 odsto protiv. Naveo je da je razlika oko 400.000 glasova, odnosno 20 odsto, između onih koji su zaokružili „da“ i građana koji su zaokružili „ne“.

Prebrojano je 97,02 odsto biračkih mesta, odnosno 1.892.252 glasa, naveo je Vučić i dodao da je ostalo da se brojanje završi u Novom Pazaru i na Voždovcu.

Rekao je da je u centralnoj Srbiji 66,48 odsto izašlih glasalo za promene, a 33,5 odsto protiv.

U Vojvodini je 60,3 odsto bilo za, a 39,7 odsto protiv.

U Beogradu je rezultat 45,4 odsto prema 54,6 odsto, naveo je predsednik.

Dodao je da je bilo 19.915 nevažećih listića, odnosno 0, 1 odsto.

Građani su izglasali ustavne promene, naglasio je Vučić i čestitao građanima na demokratskoj atmosferi na održanom referendumu.

Istakao je da gotovo nigde nije bilo nikakvih problema i naveo da su na biračkim mestima sarađivali ljudi iz različitih stranaka.

Vučić je ocenio da je Srbija poslala dobru sliku u svet.

Mislim da smo uradili dobru stvar za svoju zemlju„, ocenio je predsednik.

Obraćanju u sedištu SNS-a prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministri Maja Popović, Tomislav Momirović, funkcioneri SNS-a Darko Glišić, Vladimir Orlić…

Građani su se na referendumu izjašnjavali da li su za potvrđivanje Akta o promeni Ustava u oblasti pravosuđa.

Pravo glasa u Srbiji ima 6.510.323 glasača, za sve jedinice lokalne samouprave i na svim mestima.

Glasači sa Kosova i Metohije, budući da Priština nije dopustila Srbima da glasaju na referendumu, svoje pravo mogli su da iskoriste na biračkim mestima u četiri grada centralne Srbije – Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju. Republička izborna komisija je odredila i 10 glasačkih mesta u inostranstvu.

IZVORRTS.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.