Vučić: Srbija podržala teritorijalni integritet Ukrajine, ali neće uvesti sankcije Rusiji

Foto: Printscreen/RTS.rs

Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i smatra pogrešnim njeno kršenje, ali da neće uvesti sankcije Rusiji.

Srbija će se prilikom razmatranja zahteva o sankcijama Rusiji voditi isključivo svojim interesima, a njen vitalni interes trenutno nije uvodjenje sankcija nijednoj državi, rekao je Vučić.

Srbija je, naveo je, bila suočena sa kontradiktornostima i pritiscima, ali je „uprkos tome odluka doneta trezveno, hadne glave u najboljem interesu Srbije“.

Ruska vojska započela je juče ujutru napad na Ukrajinu, a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski proglasio je vanredno stanje i opštu mobilizaciju.

Sve evropske države osudile su rusku invaziju, a Srbija je do večeras bila jedina uzdržana evropska država.

Evropski savet je u četvrtak uveče odobrio nove sankcije Rusiji zbog invazije Ukrajine, koje obuhvataju finansijski sektor, sektor energetike i transporta, robu dvostruke namene, kao i kontrolu i finansiranje izvoza, viznu politiku i dodatne liste ruskih pojedinaca.

IZVORBeta
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.