Vučić posle govora u UN: Srbija ima svoju politiku, na koju sam ponosan ali to neće da pomera kule i gradove

Foto: printskrin buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se novinarima nakon današnjeg govora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku. On je izjavio da još nije dobio nijednu reakciju na svoj govor. Na pitanje o reakcijama, rekao je da zvaničnici verovatno sada između sebe pričaju kako je zaostao u prošlosti i šta nije smelo da se izgovori.

„Upravo sam završio razgovor sa Guterešom. Dobar sastanak. On izuzetno poštuje Srbiju i razume njenu poziciju. Uvek ističe važnost naše zemlje. Zahvalni smo za svaki doprinos koji je do sada pružio. Imali smo dobar razgovor oko KiM. Sad idem na sastanak sa Hanom Žengom i posle toga sa Lajčakom. Duga je noć“ – kazao je Vučić

Vučić je kazao da mu niko nakon govora nije rekao da je bio oštriji i dodao da je naše bilo da se kaže šta je istina i da to ostane zabeleženo u istoriji.

„Da li će to doprineti bilo čemu, neće, ali će osnažiti poziciju Srbije, da znaju da znamo i da ne pokušavaju da dobiju nešto što nije moguće. da li se to sviđa onima kojim Međunarodno pravo nije nešto na šta se uvek pozivaju, to se neće dogoditi“ – kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, rekao je za govornicom sve šta misli i što radi.

„Eskobar je izneo najveću pohvalu našoj zemlji. Srbija ima svoju politiku. Na to sam ponosan ali to neće da pomera kule i gradove. Naše je da čuvamo svoje. Bauk slobode i nezavisnosti se ponovo širi svetom i neće se lako zaustaviti. Mogli ste da čujete i predsednika Gvineje i Burundija, i drugih zemalja, vetar slobode se oseća svuda u svetu“ – dodao je.

„Svi kažu da nisu ni pro-amerikanci, ni pro-rusi, već da su Afrikanci ako su iz Afrike, i da imaju svoju politiku. Ponovo se širi talas slobode svetom, i neće se to lako zaustaviti“ – rekao je predsednik.

„Mislim da je mnogo važnije za nas da se spajamo da razgovaramo. Zabrinut sam za situaciju na KiM, pomalo se i plašim zbog mogućih budućih događaja. Sve što rade govori kakve su Kurtijeve namere. Hteli bi da je ovo poslednji trenutak da shvatim da ne treba da se osvrćem i da sve zaboravimo i prihvatimo realnost, a to je nezavisno Kosovo“ – rekao je predsednik.

Vučić je prokomentarisao i hapšenje albanskog lobiste kongresmena Boba Menendeza.

„Vidite kako to ide, lopovi uvek od sebe prvo polaze. Videli ste kako je govorio, tu je jasno bilo da ne govori iz ubeđenja, kada je podržavao Albance“ – rekao je on.

Na pitanje da li je zadovoljan govorom, rekao je ako su građani zadovoljni on je ponosan.

„Moram da govorim istinu i sve sam to uradio. Zahvalan sam i mom timu koji mi je pomogao u tome. Hvala svima i nadam se da nisam razočarao ljude u Srbiji“ – poručio je Vučić.

Ujedinjenim nacijama u Njujorku u utorak je počelo 78. zasedanje Generalne skupštine i trajaće do 26. septembra. Sa predsednikom Vučićem u delegaciji su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić.

IZVORBlic
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.