VLADA USVOJILA NOVE MERE: Šta sve neće raditi, ko prelazi na onlajn nastavu

Vlada Republike Srbije, na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19 usvojila je nove mere za suzbijanje epidemije, koje se odnose na predstojeći vikend (13. i 14. mart), navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, od ponedeljka, učenici viših razreda osnovnih škola prelaze na onlajn nastavu, dok se za učenike srednjih škola ovaj vid nastave produžava i na narednu sedmicu.

Doneta je odluka da od petka, 12. marta od 21 čas do ponedeljka, 15. marta u 6 sati ujutru budu zatvoreni svi ugostiteljski objekti (kafići i restorani), sve prodavnice ( osim prodavnica prehrambene delatnosti), kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, sportski objekti

Ko će sve raditi za vikend?

Objekti na koje se ovo ograničenje rada predstojećeg vikenda ne odnosi i kojima je dozvoljeno da rade i tokom vikenda:

Apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije

Trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda

Samostalni maloprodajni objekti u kojimase kupovina obavlja bez ulaska u objekat – kiosci i trafike

Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojačkih radnji

Benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva

Restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu

Sportski objekti za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza.

Bitne napomene su, navodi se, da šalter prodaja hrane u restoranima, kao ni šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvoljena.

Kako se navodi, nadležni organi, inspekcijske službe i komunalna policija vršiće strogu kontrolu poštovanja epidemioloških mera tokom vikenda i „Vlada Republike Srbije i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana“.

Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu, navodi se u saopštenju.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti kovid-19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu, tako da nove mere ni na koji način ne ugrožavaju proces imunizacije.

IZVORN1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.