Vlada donela odluku: Građani će dobiti odštetu Vlada Srbije usvojila je uredbe o pomoći građanima u saniranju posledica oluja

Foto: Direkt.rs

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu kojom će pomoći građanima da saniraju štetu na 11.000 porodičnih stambenih objekata koji su oštećeni tokom oluja između 19. i 22. juna ove godine, kao i Uredbu za pomoć građanima za obnovu porušenih stambenih objekata u olujama tokom jula ove godine.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Srbiju je između 19. i 22. jula dogodilo se više olujno-grmljavinskih nepogoda praćenih jakim pljuskovima, olujnim udarima vetra i krupnim gradom koje su izazvale velika oštećenja na porodičnim stambenim objektima.

Tom uredbom obezbeđena je bespovratna novčana pomoć za saniranje štete za oko 11.000 porodičnih stambenih objekata u svojini građana, kako je do sada utvrđeno na osnovu izveštaja jedinica lokalne samouprave.

Kako se navodi, uredba će stupiti na snagu i pre zakonom utvrđenog roka kako bi se građanima čiji su objekti oštećeni, u što kraćem roku, pružila neophodna pomoć i obezbedili osnovni uslovi za funkcionisanje života i rada na pogođenim područjima.

Članovi vlade usvojili su i Uredbu o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove porušenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled dejstva jakog olujnog vetra, grada i kiše u toku jula 2023. godine i njome su su takođe opredeljena sredstva za saniranje štete na 10 porušenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana.

To su objekti koji su svrstani u šestu kategoriju oštećenja, u skladu sa Uputstvom o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih neporoda, a prema do sada preliminarno prikupljenim podacima.

Kako se navodi, i ta uredba stupiće na snagu pre zakonom utvrđenog roka kako bi se građanima čiji su objekti porušeni, u što kraćem roku, pružila neophodna pomoć i obezbedili osnovni uslovi za funkcionisanje života i rada na tim područjima.

IZVORTanjug
Direkt.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.