VESIĆ : SVE VIŠE POSLA I BOLJI USLOVI RADA ZA AUTOPREVOZNIKE U MEĐUNARODNOJ ŠPEDICIJI

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Čačak – Ministar građevinarstva, sabraćaja i infrastrukture Goran Vesić u sali Skupštine grada Čačka održao je sastanak sa autoprevoznicima Čačka i okoline, kao sa onima koji organizuju prevoz, vlasnicima kompanija, tako i sa vozačima. Sastanak je održan na inicijativu gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića.

„Hteli smo kroz razgovor zajedno sa našim kolegama iz saobraćajne i pogranične policije i sa predstavnicima uprave carina da  razgovaramo o svim problemima koje ima ova branša, a u transportu Srbije radi preko 120 hiljada ljudi i da čujemo sa kakvim se oni konkretnim problemima suočavaju kako bismo omogućili da rade bolje i uspešnije. Ono što je za njih dobra vest, to je da Srbija postaje logistički centar u ovom delu Evrope, završava se intermodalni terminal u Batajnici ,radi se isti takav u Makišu i zaista kad je u pitanju budućnost autoprevoznika, za njih će u Srbiji biti sve više posla. Oni su se žalili na konkretne probleme: redovi na granici, problemi sa parkinzima, čekanje sa kamionima, dobijanje bele dozvole. Dobro je uvek pričati direktno sa njima, kao što smo učinili sada. Meni je ovo bilo korisno. Dogovor je da se napravi Radna grupa na nivou Vlade u kojoj će biti nekoliko ministarstava, a koji će se baviti samo graničnim prelazima i njihovim uređenjem, i kako da se procedure na graničnim prelazima ubrzaju. Mi već imamo jednu grupu u Vladi sa predstavnicima autoprevoznika i sa njima ćemo razgovarati šta treba da izmenimo još  od zakonskih propisa, od toga kako da se spusti starosna granica kad je u pitanju vožnja kamionima do toga kao da zanove svoja vozila i da razgovaramo sa drugim nadležnim ministarstvima i vidimo šta možemo dodatno da učinimo kad je u pitanju ova branša. Ono što sam im najavio, u prvoj polovini naredne godine počećemo da postavljamo patrale sa kamerama na svim putevima prvog B reda. Uvešećemo obavezu da svi strani kamioni u tranzitu imaju tačno određene rute kojima mogu da idu i neće više moći stranci u tranzitu da idu preko Ibarske magistrale i drugih magistrala, već će se tačno znati kojom rutom mogu da uđu i izađu iz zemlje i na taj način ćemo štiti naše puteve. Takođe, uvešćemo osovinske vage za merenje u asfaltu i na taj način ćemo kontrolisati opterećenje kamiona i kako se koriste putevi. Dogovor je da se za nekoliko meseci vidimo i sagledamo šta smo od problema rešili, ne kažem da možemo da rešimo sve probleme, ali sigurno možemo jedan deo problema. Takođe, Srbija je pokrenula inicijativu da se ukinu dozvole prema Austriji, Španiji, Grčkoj, Nemačkoj i Italiji i Francuskoj, kako bismo im omogućili da slobodno mogu da rade u drugim zemljama Evrope i da tu proceduru potpuno izbacimo“ , rekao je Ministar Vesić nakon održanog sastanka sa autoprevoznicima.

Jedan od predstavnika autoprevoznika koji je prisustvovao sastanku sa Ministrom Vesićem, je i Vladimir Lužanin.

Vladimir Lužanin, autoprevoznik

„Ovm prilikom bih se pre svega zahvalio ministru Vesiću i njegovim saradnicima da saslušaju probleme sa kojima se suočavaju prevoznici u međunarodnoj špediciji. To je problem svih naših kolega u našoj zemlji. Najviše vremena gubimo prilikom izlaska iz zemlje, odnosno ulaska u Evropsku uniju, što nam predstavlja krucijalni problem. Vesić je pomenuo da će se formirati  grupa koja će se baviti graničnim prelazima i ubrzavanjem prelaza granice u saradnji sa pograničnom policijom i Saveznom upravom carina. Isto tako da će se rešiti neki administrativni problemi oko izdavanja dokumenata u samom ministarstvu i naveo je korišćenje elektronskog šaltera, a verujem se da će sve i biti učinjeno“, izjavio je Lužanin.

Novinar: Svetlana Vučković, fotografije: Marta Mikić

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.

1 KOMENTAR

  1. Medjuanrodni transprot je veoma važna karika u ejdnoj ekonomiji. Nadam se da Vesić zna nešto o ovoj temi kojoj treba profesionalno i ozbiljn da se posveti. Ako stane prevoz staje cela država

Comments are closed.