Veliki planovi za srpske aerodrome: Podneti zahtevi za rekonkstrukciju Ponikve i proširenja Morave

Foto: 032info - aerodrom Morava

Aerodromi Srbije podneli su Ministarstvu zaštite životne sredine zahteve za faznu rekonstrukciju Aerodroma Ponikve i proširenje platforme A na Aerodromu Morava. Kako je navedeno u studiji o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat fazne rekonstrukcije Aerodroma Ponikve, rekonstrukcija će se raditi u pet faza.

Prva i druga faza podrazumevaju sanaciju poletno-sletne staze, okretnice rulne staze potrebne za okretanje aviona Airbus A320neo, osnovne staze, sistema za odvodnjavanje i kablovske kanalizacije.

Treća faza obuhvata proširenje okretnice na pragu 28 poletno-sletne staze, sa kako je navedeno, ciljem stvaranja mogućnosti za okretanje kritičnog aviona Boeing 757.

Predmet projekta faze četiri je izgradnja nove rulne staze i platforme, a u petoj fazi radiće se rekonstrukcija zaštitnog pojasa kraja poletno-sletne staze.

Studiju je izradilo preduzeće ECOlogica URBO doo iz Kragujevca.

U sklopu projekta proširenja postojeće platforme na Aerodromu Morava, planirana je rekonstrukcija i dogradnja postojeće platforme za parkiranje aviona.

Kako se navodi, postojeća platforma se zadržava u delu površine od 4.925 m2, dok prošireni deo platforme zauzima površinu od 31.220 m2 odnosno takva da platforma odgovara kodnim slovima vazduhoplova za koje su parking pozicije namenjene i definisanom načinu kretanja vazduhoplova prilikom ulaska/izlaska sa parking pozicije. U ove dimenzije je uključena i rulna staza na platformi (apron taxiway).

U planu je i izgradnja novog sistema atmosferske kanalizacije, tretman atmosferskih otpadnih voda sa platforme, izgradnja zatvorenog vodonepropusnog retenzionog bazena sa pumpnom stanicom kako bi se obezbedilo kontrolisano isticanje u recipijent. Predviđena je i izgradnja sistema elektro-energetskih instalacija uključujući osvetljenje avio-platforme, kao i izgradnja sistema svetlosnog obeležavanja.

„Nova platforma konstruktivnim i eksploatacionim karakteristikama omogućava prihvat najvećeg vazduhoplova do kodnog slova E, uz uspostavljanje bezbednosti saobraćaja i neometanog procesa opsluživanja vazduhoplova, putnika i robe“ – piše u dokumentu.

Zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja projekta Proširenje platforme A na Aerodromu Morava, izradilo je preduzeće NEO aerodromes engineering doo iz Beograda.

(Izvor: Ekapija)

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.