Usvojen budžet grada Čačka za 2023. godinu

Čačak – Na 21. sednici Skupštine grada Čačka našlo se 28 tačaka, od kojih je najbitnija usvajanje budžeta za narednu godinu. Budžet grada Čačka za 2023. godinu iznosi 7 milijardi  220 miliona dinara.

„Ako pravimo poređenje sa 2016. godinom kada smo preuzeli odgovornost za vršenje vlasti u našem gradu, budžet je dupliran u odnosu na taj period, što nam daje podsticaj za infrastrukturna ulaganja i što dokazuje da je budžet društveno i socijalan odgovoran. Planovi za narednu godinu, kako je i gradonačlenik najavio na Gradskom veću, su izuzetno ambiciozni od predškolskih ustanova i vrtića, školskog obrazovanja, povećanja stipendija. Naravno, budžet pokriva i socijalnu odgovornost prema najugroženijim kategorijama, ali i investicije koje nas očekuju. Prvenstveno, završetak radova na Zdravstvenom centru Ljubić, zatim pešačka zona Župana Stracimira, konačno u toku sledeće godine očekuje nas i izgradnja spomenika osnivaču grada Čačka, Županu Stracimiru na Gradskom trgu. Naravno, infrastrukturna ulaganja koja se tiču nastavka izgradnje Bulevara Vojvode Putnika, probijanje Sinđelićeve ulice, infrastrukturna ulaganja u hirurški blok Opšte boilnice Čačak i naravno, sa ponosom predstavljamo grad Čačak kao prestonicu kulture Srbije za 2023. godinu. Zajedno sa Vladom RS preko 550 miliona dinara biće uloženo u programske sadržaje i infrastrukturu. Naravno, nismo zaboravili ni naše poljoprivrednike, subvencije za poljoprivrednike su na maksimalnom nivou za ovih poslednjih desetak godina. Jedan od problema i izazova sa kojima se suočavamo jesu i problemi Udruženja Poplavljeni koji su izrazili želju da se oglase u vezi sa crpnom stanicom u Ljubiću, za koju smo uradili projekat, ostala je reparcelacija i na proleće počinje realizacija tog projekta, kako bismo našim sugrađanima izašli ususret i rešili taj višedecenijski problem“, rekao je predsednik Skupštine grada Čačka, Igor Trifunović.

Igor Trifunović, predsednik Skupštine grada Čačka

Pored budžeta ,odbornici su na današnjoj sednici razmatrali i poslovanje naših javnih preduzeća i ustanova kulture.

„Mislim da je u proteklom periodu najveću pažnju privukao konkurs za direktore naša dva javna preduzeća, radi se o izboru direktora JP „Gradac“ i JKP „Moravac“ iz Mrčajevaca. Posle sprovedenog javnog konkursa i procedure koje je sprovela komisija za izbor direktora, pred odbornicima će predsednik Komisije izložiti predloge za ova dva direktora, a to su Milan Bojović za JP Gradac, dok je za JKP Moravac Srđan Bošković kao jedini kandidat, dok smo na konkursu za JP Gradac imali dva kandidata, posle testiranja Milan Bojović je pokazao da ima bolje rezultate, a odbornici će dati svoj sud. Moje i mišljenje gradskog rukovodstva i samog gradonačelnika je da ova dva mlada čoveka svojim prethodnim radom i zaslužuju poziciju direktora. Nadam se da će odbornici podržati te predloge“ – zakaljučio je Trifunović.

Predstavnik GG  „Čačak je naš“ Dragan Bisenić ocenio je današnju sednicu Skupštine najbitnijom u toku  cele godine, jer se na njoj donosi budžet kao krovni dokument koji  treba da odredi strategiju u kom pravcu ide naš grad u narednih godinu dana.

Dragan Bisenić, GG „Čačak je naš“

„Ono što već na prvi pogled pada u oči je da ovaj budžet nije donešen u skladu sa zakonom. Budžet u skladu sa zakonom morao je biti donesen do 20. decembra. Mi danas hoćemo da čujemo odgovor zašto je taj zakonski rok probijen, zašto nisu ispoštovane mnoge druge odredbe u budžetu, a to su procenti koji moraju biti opredeljeni za investicije koje ne smeju biti manje od 30%, procenti koji moraju biti obezbeđeni za poljoprivredu i ne smeju biti manji od 5%. Svega toga u ovom budžetu nema. Ono što odaje utisak ovoga budžeta i zbog čega GG „Čačak je naš “ neće glasati za njega, jeste da je ovaj budžet haotičan, iznuđen i napravljen da bi na neki način dao osećaj sigurnosti u prethodnom periodu. Sva nominalna priča da je on veliki, pada u vodu kada pogledamo da to realno tako nije. Inflacija koju očekujemo u sledećoj godini je takva da će ovaj budžet biti bar za 11% manji, ali ono što je najveći problem ovog budžeta, to je da se i dalje opredeljujemo za subvencije javnim preduzećima. Nijedna potreba ovoga grada u ovom budžetu nije iskazana sa rešenjem kako će se ona rešiti. Mi danas ovde imamo Udruženje Poplavljeni koji godinama iskazuju problem i godinama se donosi budžet za budžetom i obećava se rešenje tog problema, ali nema rešenja i dalje. Kada pričamo o prosveti, vidimo da se ništa posebno ni u ovom budžetu epohalno neće promeniti. Daleko od toga, je da možemo sanjati da možemo biti građani jednaki sa ostalima u našoj Republici, pa i da naša deca kao beogradska, dobiju vaučere od šest hiljada dinara za besplatnu užinu i obroke. Tako, kada sagledamo ceo ovaj budžet, on nije ni razvojni, ni socijalni ni investicioni jer nisu investicije kad vi budžet punite od prodaje imovine, a imovina je imovina svih nas i budućih generacija. Ovaj budžet je iznuđen, haotičan, nejasan i ja se plašim kako će on do kraja godine odgovoriti na potrebe grada kao što je Čačak“, naveo je Bisenić.

Novinar: Svetlana Vučković, Fotografije: Željko Jagajić

Direkt.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.