Ustoličen patrijarh srpski Porfirije

Njegova svetost gospodin Porfirije uveden je u tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog u beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila. Uvođenje u tron patrijarha Porfirija ispratilo je pojanje episkopa rečima „Dostojan“.

Sa dubokim smirenjem i osećajem strahopoštovanja, prihvatam činjenicu da sam ja nedostojnim blagovoljenjem božijim i saglasjem braće uzveden u sveti presto Svetoga kir Save, u presto velikog arhijerejstva, poručio je patrijarh Porfirije u svojoj prvoj besedi.

Molim se Bogu i molim sve vas da me podržite, da veliki odgovorni zadatak koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno, da kao 46. po redu patrijarh, a 57. poglavar naše crkve budem skromni naslednik mojih svetih prethodnika, istakao je patrijarh Porfirije u svojoj prvoj besedi.

Poručio je da želi da naša sveta SPC svugde gde jeste živi punim plućima, da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slboodu i da jevanđeljske vrednosti budu svakodnevica svih pravoslavnih ljudi.

Istakao je da nije prvenstveni zadatak crkve da stvara bolje uslove za život, da se trudi da rešava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i svakih drugih problema.

U crkvu dolazimo na svetu liturgiju, da bismo dotakli krst Hristov, to je osnovni zadatak crkve, zato postoji u svetu. Sve drugo pomenuto, samo po sebi kao produkt primarnog uverenja, biće obasjano, naglasio je patrijarh Porfirije.

Porfirije pozdravio vernike s balkona Patrijaršije

Patrijarh srpski Porfirije, nakon liturgije u Sabornoj crkvi na kojoj je ustoličen, pojavio se prvi put pred vernicima na balkonu Patrijaršije.

 

To je ujedno označilo i kraj svečanosti ustoličenja novog 46. patrijarha srpskog.

 

Pri izlasku iz Saborne crkve patrijarhu Porfiriju ruku su celivali vernici, a nakon toga je ušao u zgradu Patrijaršije.

 

Na balkonu se pojavio zajedno sa vladikama SPC, odakle je blagosiljao okupljene ispred Patrijaršije.

Kosovo i Metohija za Srbe nije samo mit već pupčana vrpca, suština identita

Novi poglavar SPC Porfirije poručio je danas da Kosovo i Metohija za Srbe nije samo mit već pupčana vrpca, kolevka i suština našeg identiteta.

Najveća briga moja, ali i naše crkve i dalje je naše mnogostradalno Kosovo i Metohija, naš duhovni Jerusalim, kako je govorio patrijarh Irinej. Kosovo i Metohija za Srbe nije naprosto samo mit, jer mit pripada svetu imaginacije i tu možemo gubiti i pobeđivati. Kosovo je za nas zavet, a taj kosovski zavet je vezan za Novi zavet u čijem temelju je svetost, naglasio je Porfirije u besedi.

Otuda je, ističe, Kosovo za nas nit i pupčana vrpca koja nas vezuje sa našom duhovnom i istorijskom kolevkom, sa suštinom našeg identiteta.

Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama, u našim svetinjama, u ćirilici i Kosovskom zavetu. Kosovo je srce Srbije, peva naše današnje mlado pokolenje, istakao je poglavar SPC.

Dodaje da je srce organ života i ljubavi, pa da tako i na našem Kosovu ima mesta za sve.

U srce može i treba da stane svako, poručio je patrijarh dodajući da ima mesta za sve ljude koje će oboriti lepota Dečana, gde je i on sam položio svoje prve monaške zavete, zatim lepota Gračanice, Deviča, Pećke patrijaršije i druge svetinje.

IZVORRTV
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.