UDŽBENIČKI KARTEL: Kako su stranci preuzeli tržište u Srbiji (VIDEO)

Osnovno obrazovanje u Srbiji je obavezno i besplatno. Međutim, četvoročlana porodica, sa dvoje osnovaca, godišnje samo na udžbenike mora da izdvoji bar 15 hiljada, a u zavisnosti od uzrasta dece čak i više od 30 hiljada dinara. Zašto je to tako?

Odgovor na ovo pitanje daje naš uspešni reditelj, Boris Malagurski, u kratkom dokumentarnom filmu „Udžbenički kartel“, u kojem je objasnio kako je tržište udžbenika u Srbiji došlo pod kontrolu stranaca, pogotovo nemačke izdavačke kuće „Klet“.

U filmu se naglašava kako je skoro pola veka Zavod za udžbenike i nastavna sredstva bio jedini izdavač udžbenika u Srbiji.

Kroz svoju istoriju je odštampano preko 400 miliona jedinica. Bio je kanal za sve nivoe obrazovanja, izjavio je Branko Ružić, ministar prosvete.

Dragana Jokić Stamenković, novinarka „Politike“ navodi značaj Zavoda za nacionalnu kulturu.

Kada su oni imali monopol, oni su gradili nekoliko škola na Kosovu i Metohiji sa svojim profitom. Oni su izdali tomove, od 5 do 10 knjiga velikih. Tomove sabranih dela o Nikoli Tesli, Milutinu Milankoviću, Mokranjcu, Radomira Lukića, Pupina, znači oni ostavljaju nešto u amanet ovom narodu, podseća Jokić Stamenković.

Udžbenici se nisu često menjali, a đaci su ih pored kupovine i nasleđivali. Neko vreme čak su i škole bile vlasnici udžbenika koje su besplatno pozajmljivale deci.

Izvor: YouTube / Lični stav

2003. godine je prvi put liberalizovano tržište udžbenika i od 2003. je ta tržišna utakmica, koja prosto postoji, koja ne mora apriori da bude loša, prisutna i na ovom veoma značajnom tržištu, kaže Branko Ružić.

Nekoliko godina kasnije, usvajanjem Zakona o udžbenicima krajem 2009. godine, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva i zvanično je prestao da bude jedini izdavač.

Dobili smo zakon kojim se ni na koji način ne sprečava da izdavač ubedi nastavnika da izabere njegov udžbenik kroz poklone ili kroz neke druge aranžmane. U momentu kada smo menjali zakon naišli smo na situaciju gde je sasvim normalno bilo da izadavač objavi oglas, u „Politici“ na primer, gde garantuje nastavniku koji izaere njihov udžbenik, garantuje tablete na poklon, ukazuje Milovan Šuvakov, bivši pomoćnik ministra prosvete.

Situaciju na tržištu je, kažu, najbolje iskoristila nemačka firma „Klet“.

U Srbiji strani izdavači kontrolišu oko 80% tržišta. Tu je, pre svega, velika nemačka kompanija „Klet“ koja pod sobom ima tri mala izdavača. To su sam „Klet“, to su „Novi logos“ i „Freska“. Zatim postoji još jedna strana firma, to je „BIGZ“, koja je pod kontrolom hrvatskog vlasnika. Dakle, četiri strane firme kontrolišu 80% tržišta udžbenika u Srbiji, navodi se u videu.

Teško je proceniti koliko tačno zarađuju strane firme na udžbenicima u Srbiji, ali nekada se njihovi predstavnici izlete, pa nam nesvesno to i otkriju.

Mi smo našoj državi prošle godine platili 7 miliona evra PDV poreza na sve ono što radimo, bilo kroz autorske ugovore, bilo kroz plate, bilo kroz sve, izjavio je Ivan Perić, direktor razvoja Izdavačke kuće „Klet“.

Izjavu Perića prokomentarisao je Aleksandar Kavčić, inženjer, naučnik, osnivač Fondacije „Alek Kavčić“.

Ministar prosvete, Srđan Verbić, inicirao je izradu novog zakona o udžbenicima krajem 2014. godine, a koji je usvojen naredne. Izdavači su shvatili da su ugroženi novim zakonom koji im umanjuje zaradu. Reagovao je prvi čovek „Kleta“ i uputio pismo Aleksandru Vučiću.

Ako se primeni novi zakon o udžbenicima, bićemo primorani da obustavimo sve naše aktivnosti u Srbiji, što verujem da nije u interesu Vlade i ne ide u prilog njenih nastojanja da privuče nove investicije, kaže se u pismu Filipa Hausmana, do kojeg je došao BIRN.

Bilo je predviđeno da Ministarstvo prosvete i Ministarstvo trgovine usaglase pravilnik po kojem bi se formirala cena udžbenika.

Međutim, u posetu tadašnjem ministru trgovine, rasimu Ljajiću, došao je u posetu nemački ambasador i taj pravilnik nikada nije stupio na snagu. Novim zakonom iz 2018. godine, izbačeni su svi „problematični delovi“ koji su smetali izdavačima, pre svega „Kletu“, a više nije bilo ni člana koji reguliše maksimalnu cenu udžbenika.

Vučić je priznao medijima da je nemoćan pred pritiscima stranih vlada.

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/RTS

Moramo da držimo monopol pojedinim stranim vladama i za ne znam kakve udžbenike i za ne znam ni ja šta sve, zato što te strane vlade nemoguće pritiske vrše na našu zemlju, rekao je Vučić.

IZVORDirektno / I.M.
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.