U vrtiću “Mali Kapetan” sve manje dece zbog zaraze vaspitača

Vrtiće u Čačku pohađa sve manji broj dece jer je koronavirusom zaraženo devetoro vaspitača u ustanovi „Mali Kapetan“, izjavila je danas za Nova.rs direktorka PU „Moje detinjstvo“, u okviru koje je posluje i on, Suzana Simeunović.

Prema njenim rečima, u ponedeljak je, na nivou cele Predškolelske ustanove došlo 62 odsto dece, da bi se taj broj juče smanjio na 42 odsto.

Konkretno u “Malom kapetanu” od 412 mališana juče su roditelji doveli oko 150 dece jer su zabrinuti za njihovo zdravlje. Naravno, ima i onih koja boluju od drugih virusa, respiratornih infekcija pa ne mora da znači da su svi zbog kovida 19 potvrđenog kod vaspitača odustali od dovođenja mališana u vrtić, rekla je ona za Nova.rs.

Simeunović je istakla da se u svim vrtićima, koje pokriva PU “Moje detinjstvo”, redovno sprovode mere dezinfekcije što podrazumeva pranje igračaka, a deci se, prilikom ulaska, svakog jutra meri temperatura.

Ona je navela da roditelji ujutru, kada dovode mališane, mogu da priđu samo do određenog mesta, nakon čega deca prolaze kroz dezo-barijere, peru im se ruke, i moraju doći u ustanovu do određenog vremena kako bi se, pre doručka sprovele sve mere protivepidemijske zaštite.

I pre i posle doručka, kao i više puta dnevno deci deci peremo i dezinfikujemo ruke. Takođe, u stalnom smo kontaktu sa nadležnima iz čačanskog Zavoda za javno zdravlje koji po potrebi dolaze kako bi kompletnu ustanovu dezinfikovali, naglasila je Simeunović. Ona je napomenula da se u vrtićima više ne mešaju deca mlađih i starijih uzrasnih grupa radi preventive, te da svi vaspitači nose zaštitnu opremu.

Na pitanje u kakvom su stanju radnici koji su zaraženi kovidom 19, ona kaže da su, bar za sada, sve lakše kliničke slike i niko od njih nije hospitalizovan. Direktorka je dodala da se i u drugim vrtićima sporadično javljaju slučajevi infekcije, ali se vaspitači i osoblje u tim situacijama, radi bezbednosti, odmah udaljavaju sa posla – prvo testiraju, a potom, ukoliko se utvrdi koronavirus idu na bolovanja.

Sa druge strane roditelji kažu da su zadovoljni tretmanom dece u PU “Moje detinjstvo”, ali su u velikom strahu zbog zaraze.

Nekako sam sigurnija da kćerku koja ide u vtrić “Mali kapetan” ostavim sa bakom i dekom, nego da strepim da li će mi dete oboleti, rekla nam je jedna od majki sa kojom smo razgovarali. Ona je dodala da je zaposlena, kao i njen suprug pa s toga smatra da je bezbednije da devojčica ostane u njihovom domu, bar sada kada je epidemija u punom jeku i dok se sitiacija sa koronavirusom stabilizuje.

Inače u mreži PU “Moje detinjstvo” ima deset ustanova i to “Mali kapetan”, “Biseri”, “Buba mara”, “Đurđevak”, “Zvončica”, “Kolibri”, “Leptirić”, “Mladost”, “Dečji gaj”, “Poletarac” i “Pripremni predškolski program”.

IZVORnova.rs/Ljubica S.
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.