U OŠ „TANASKO RAJIĆ“ ODRŽANO EDUKATIVNO PREDAVANJE „STOP NASILJU“

Čačak – Savet za populacionu politiku pod pokroviteljstvom Grada Čačka održao je edukativno predavanje, pod nazivom STOP NASILJU. Ovo predavanje, kao deo edukativnog programa, namenjeno je učenicima sedmog i osmog razreda, ovog puta u školi „Tanasko Rajić“.

„Naši predavači se trude da deci što bolje približe tu temu nasilja, kako da se ponašaju, kome da se obrate i da edukativnim savetima omogućimo svim žrtvama nasilja, ali i onima koji su nasilnici da sagledaju taj problem i da stanemo na kraj takvim dešavanjima. Jednostavno, hteli smo da povežemo kakav je uticaj nasilja i svih fizičkih i psihičkih posledica na zdravlje, a pogotovo na reproduktivno zdravlje, što se da propratiti i kasnije kroz život te dece. U današnje vreme razvojem sistema borbe protiv nasilja, mi sada imamo timove koji registruju te pojave i postoji sistem kako se ponašati kada se otkrije nasilje i zato sada imamo i više prijavljenih nasilja. Ja kao lekar, veoma često imam kontakt sa žrtvama nasilja i to nisu male povrede, već i teške povrede i protiv toga se moramo boriti“, rekla je prim.dr Slavica Dragutinović, predsednik Saveta za populacionu politiku.

Prim. dr Slavica Dragutinović, predsednik Saveta za populacionu politiku

Jedan od predavača bila je i dr Jelena Todorović, Član Saveta za populacionu politiku.

dr Jelena Todorović, član Saveta za populacionu politiku

„U ovim predavanjima, čija je tema Nasilje nad decom, poseban akcenat smo stavili upravo na najčešće oblike nasilja nad decom, a posebno i na digitalno nasilje, koje je u poslednje vreme postalo dominantno. Takođe, deci smo skrenuli pažnju na ozbiljne posledice nasilja, koje mogu ostati čitavog života. Naravno, postoje fizičke posledice nasilja, a to su pre svega povrede, ali veoma je važno ono što se ponekad zaboravlja – da nasilje ostavlja trajne psihičke posledice, ako se na njih ne reaguje i ne leče se. Te posledice mogu dovesti do učestalih hroničnih i akutnih oboljenja. Važno je da se na vreme reaguje, da bi deca u odraslom dobu bila zdravi i mladi ljudi“, istakla je dr Jelena Todorović.

Stručni tim predavača uključio je i pedagoge.

dr Gordana Popović Božanić, pedagog u Ekonomskoj školi

„Sve ovo što radimo je preventivna aktivnost, kako bismo imali što manje intervencija, ali kada one dođu, želimo da upoznamo mlade ljude u školama da uvek postoji put i način i da je jedna od najlošijih opcija ćutati i trpeti. Ono što mi želimo je bezbedna škola i decu koja srećno i rasterećeno dolaze u školu, ne plašeći se nikoga. Želimo da ih osnažimo, jer škole imaju vrlo razrađene mehanizme po kojima rade, bitno je da se učenik obrati nekome ko mu je blizak, nevažno da li je to drug iz odeljenja ili razredni starešina. Ono što je porazno jeste da se većina žrtava nasilja stidi onoga što su doživela i to je najveći problem. Oni smatraju da je greška do njih da su oni nešto pogrešno uradili i time ohrabruju počinioce da nastave da rade ono što ih uznemirava i narušava njihovo psihičko i fizičko zdravlje. Sve je bolje nego ćutati i dobro je da se o tome otvoreno govori. Naš zadatak je da senzibilišemo decu, da kažu i da se otvore“, zaključila je dr Gordana Popović Božanić, pedagog u Ekonomskoj školi.

Stručni tim predavača ima predavanje i za roditelje, i takvo jedno održano je prošle nedelje u školi Sveti Đakum Avakum u Trnavi.

Novinar: Svetlana Vučković, fotografije: Željko Jagajić

Direkt.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.