U GRADSKOJ BIBLIOTECI SVEČANO OTVORENO ODELJENJE STRANE KNJIGE

Čačak – Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ danas je svečano otvorila najnovije Odeljenje strane knjige. Ovo je rezultat dvogodišnjih nastojanja zaposlenih Gradske biblioteke da konačno učine dostupnim fond od preko šest hiljada naslova monografskih publikacija, kao i određeni broj časopisa, magazina i audio-vizuelnih izdanja.

„Važno je napomenuti da ovaj fond dugi niz godina je postojao u Biblioteci, ali zbog nedostatka prostora, nismo mogli da na pravi način smestimo i obradimo i fond damo na korišćenje našim čitaocima. Zahvaljujući saradnji koju smo ostvarili sa MInistarstvom kulture i drugim partnerima, u zadnjih godinu dana dobili smo više od hiljadu naslova savremenih aktuelnih knjiga koje omogućavaju svim zainteresovanima usavršavanje stranih jezika, učenje stranih kultura. Od zastupljenih jezika, važno je napomenuti da dominiraju naslovi na engleskom, nemačkom, francuskom i ruskom i na desetak drugih jezika koji na neki način uobličavaju našu ponudu“, rekao je direktor Gradske biblioteke, Bogdan Trifunović.

Rad Gradske biblioteke u Čačku u punoj meri podržava i Ministarstvo kulture Republike Srbije, posebno što je naš grad sledeće godine nacionalna prestonica kulture.

Mladen Vesković, viši savetnik u Ministarstvu kulture RS

„Biblioteka u Čačku, u ovakvom izdanju sada je najbolja gradska biblioteka u Srbiji, i sa druge strane, nakon 70 godina čačanska biblioteka dobija Odeljenje strane knjige. I to na ovakav način, u punoj funkciji, u punom radnom kapacitetu, značiće veoma mnogo za građane Čačka. Jer koliko je važno imati literaturu na maternjem jeziku i bez obzira koliko je izdavaštvo u Srbiji razvijeno, ipak ostaje nezamanjiva činjenica da moramo podsticati čitanje i na svim drugim stranim jezicima. U tome vidim veliki prostor za nastavak saradnje, i da ovo odeljenje bude opremljeno najnovijim stranim knjigama koje će koristiti građani Čačka kao univerzitetskog centra“, obratio se prisutnima na svečanom otvaranju odeljenja, Mladen Vesković, viši savetnik u Ministarstvu kulture Republike Srbije.

Arno Gujon, Uprava za saradnju sa dijasporom

„Raduje me što Biblioteka otvara danas Odeljenje  strane knjige, to je velika stvar, kao direktor Uprave za sradnju sa Srbima u dijaspori i regionu, mi poklanjamo knjige na srpskom jeziku bibliotekama u svetu, kako bi naša deca u inostranstvu mogla da uče i imaju kontakt na srpskom jeziku. Izuzetno je bitno da i u samoj Srbiji imamo kontakt sa stranom književnošću. Raduje me što je veliki deo ovog odeljenje dat od strane jednog bračnog para iz Francuske pre 50 godina i jedan supružnik je srpskog porekla, pa je u ovoj priči, na neki način učestvovala i dijaspora. Književnost i pisana reč čine civilizacijsku tekovinu, koju treba da negujemo i vidim da se u Čačku mnogo ulaže u razvoj kulture. Inače, u prethodne dve godine, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu otvorila je 23 dopunske škole srpskog jezika u svetu i sve to u saradnji sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije, upisali smo ukupno 1000 dece što je velika stvar. Jer teško, je kada se rodite u inostranstvu i idete u školu na stranom jeziku da imate vremena da naučite i svladate svoj maternji jezik, ako škola ne postoji. Zato smo uložili puno napora, vremena i truda u otvaranje tih dopunskih škola“, obrazložio je Arno Gujon, predstavnik Uprave za saradnju sa dijasporom.

Otvaranje Odeljenja strane knjige u Čačku prva je manifestacija kojom je počelo svečano obeležavanje Dana Grada.

„Drago mi je da smo se ovako lepim povodom danas okupili u Gradskoj biblioteci i jako me raduje što smo ponovo ugostili našeg velikog prijatelja i velikog humanistu Arnoa Gujona, koji je veliki prijatelj Srbije, ja voilim da kažem svremeni  Arčibald Rajs. Gospodin Gujon je za ovih šest i po godina koliko sam ja gradonačelnik, treći put naš gost i uvek su mu vrata širom otvorena. I za sve ono što čini za srspki jezik u dijaspori i svetu, veliko hvala, u ime svih Čačana. Velika podrška u ovom projektu, veliki doprinos za sve ljude koji žive van Srbije da se pravovremeno informišu, da imaju kvalitetne udžbenike i časopise, ali i dodatnu literaturu. Ovo je izuzetna uvertira za ono što nas očekuje, a to je Čačak prestonica kulture u 2023. godini i ubeđen sam da će u narednoj godini ovakvih događaja i divnih susreta biti u izobilju“, nije krio zadovoljstvo otvaranjem Odeljenja strane knjige, Milun Todorović, prvi čovek Grada.

Novinar: Svetlana Vučković, fotografije: Željko Jagajić

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.

1 KOMENTAR

  1. Dobra vest, biblioteke treba promovisati. Knjiga nije izgubila od svog značaja u ovom digitalnom dobu, po mom skoromnom mišljenju još je vrednija. Šteta što se ne čita dovoljno. Osim stranih knjiga, stranih autora, potrebno je prevoditi naše autore. MI imamo izuzetno vrednu književnost, treba je ponuditi Evropi i svetu

Comments are closed.