U ČAČKU PREDSTAVLJEN PROGRAM PRVE NACIONALNE PRESTONICE KULTURE

Čačak – U Kulturnom centru Čačka održana je promocija programa  Čačak  prestonica kulture Srbije 2023. Promociji je prisustvovala Maja Gojković, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture.

„Drago mi je što smo na pravi način predstavili javnosti Čačka i čitave Srbije, kakav program očekuju svi građani Srbije u 2023. godini. S jedne strane infrastrukturni projekati, izgradnja novih objekata namenjenih kulturi, videli smo četiri luka koji spajaju pod jednom kapom sve ono što ćemo videti i doživeti u narednoj godini, a što je sve vezano rečima Čačanska rodna. U mom govoru, ja sam to vezala za rodnu šljivovicu, rakiju, za nešto na šta smo poslednjih dana veoma ponosni, jer je UNESCO prepoznao značaj ovog našeg kulturnog nasleđa, ali rodna može da znači i gruda i deo naših zajedničkih odrastanja. Rodna može da znači i mesto rađanja, rada i stvaranja velikih talenata koji su obeležili kulturu Čačka kroz istoriju i vekove, od Nadežde Petrović, Olge Jevrić, Disa i naših velikana koji su obeležili rokenrol osamdesetih godina u Srbiji i bivšoj zajedničkoj državi Jugoslaviji. Zaista sam ponosna i ubeđena sam da će Čačak podići lestvicu, sada već izabranom Užicu, prestonici kulture za 2024. godinu i radujemo se što ćemo svi 2023. više boraviti ovde u Čačku i otkrivati lepote ovog divnog grada i njegovog okruženja“, rekla je Maja Gojković, na večerašnjoj promociji.

Projekat predstavlja nacionalnu prestonicu kulture kroz četiri segmenta: Na slobodi, Na Moravi, Na Raskršću i Na Kaldrmi. Gradonačelnik Čačka Milun Todorović naglasio je da je ovo za njega jedan od najsrećnijih dana u proteklih šest i po godina, koliko je dugo na čelu grada Čačka.

„Sublimirali smo ono što smo prethodnih godinu i po dana radili, pre svega naš Radni tim, Ćalović, Petković i njihovi saradnici. Veoma kvalitetno kroz projekat Čačanska rodna i uspeli da postanemo prva prestonica kulture Republike Srbije u 2023. godini. Naravno da smo već od decembra meseca prošle godine krenuli intezivno da se bavimo svim radovima, pre svega infrastrukturnim, ali i organizacionim i večeras je siže svega toga aplikacija onoga što će se dešavati u narednoj 2023. godini kroz ovu programsku aktivnost. Naravno da će biti još iznenađenja, i znam da će Čačak podići lestvicu visoko iznad očekivanog, a tokom leta i jeseni biće puno iznenađenja za široku populaciju, kroz koncerte, stvaralaštvo narodne  i popularne muzike  i kroz druge sadržaje vizuelne umetnosti od vajarstva i slikarstva do ostalih grana umetnosti. I samo mogu reći da sam veoma srećan i ponosan i dugujem veliku zahvalnost za podršku Vlade RS i MInistarstva kulture“, naveo je prvi čovek grada.

Novinar: Svetlana Vučković, Fotograf: Saša Tanasković

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.